Vacker utan spackel
Ni vet de där ”it-människorna”, de som bara har det. De kan gå i din klass, de kan synas på stan eller de kan bo i din korridor. Det spelar ingen roll om de har halvdana kläder, ostylat hår eller skogskängor - deras snygghet kommer ändå att lysa igenom. Precis som det finns människor med detta lyxproblem, finns det också råvaror som inte behöver så mycket smink eller styling för bli snygga … vi menar goda. Det räcker helt enkelt med lite salt, smör eller ost.
Tänk dig till exempel en färsk majskolv. Under kokning förvandlas den ljusgula grönsaken till en mättad gul, blank, saftig, härlig, krispig, söt kolv. Dess roliga form gör också majskolven till en råvara helt olik någon annan. För att ta det smaken till en ännu högre nivå rullar du den nykokta majsen i riven lagrad ost. nbsp;
En annan råvara som klarar sig bra nästan solo är svamp. Kantarell, champinjon eller karl johan, det spelar ingen roll vilken sort du väljer. I sällskap med mycket smör och vitlök kan faktiskt svamp utgöra en hel middag. Våga testa att bara äta smörstekt svamp och du kommer bli förvånad över hur mätt och nöjd (den polska) skogens guld kan göra dig.
Sedan kommer vi till råvaran ägg. Det är inte bara runt, det är också världens bästa all round-mat Koka så länge du vill och … eller nej gör inte det. Koka tills gulan är sådär perfekt krämig, salta och njuuut Här vill vi inte vara pretto, men det blir faktiskt så mycket godare med ekoägg…
Visst kan en människa vara vacker helt au naturell, men någon form av klädsel behövs oftast (speciellt i det här svinkalla landet). Samma sak gäller grönsakerna. Goda som de är men helt underbaaara tillsammans med valfri komponent ur den ”heliga treenigheten” som består av salt, smör och ost. Matlagning behöver inte vara svårt. Det enkla är oftast det godaste.
nbsp;
BAKAD ROTSELLERI
Rotselleri, den nya ”it-roten.” Är det någon rätt du ska laga innan du dör så är det den här.
1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg i en hel rotselleri per person i en ugnsfast form.
2. Låt baka i ugn ca 2 timmar.
3 Ät. Skär av toppen och ät med smör och salt. För den som vill lyxa till det ytterligare, spetsa med lite tryffelolja.