Budgethälsa
Det slår mig ofta när jag läser den ena hälsobilagan efter den andra att det finns hur många idéer och sätt att äta nyttigt och vara hälsosam som helst. Vi vet ju att stress är en viktig faktor när det gäller hälsa. Mer stress är lika med en uttröttad kropp. Jag har flera gånger fått frågan: Finns det några knep när det gäller att träna och äta som inte kostar en förmögenhet? Som student kan man kanske inte alltid äta ekologiskt och en massa dyra tillskott på grund av sin ekonomi. Jag vill därför dela med mig av några av mina absolut bästa och billigaste knep när det gäller hälsa och mat. (I nästa krönika kommer jag att skriva om träning.)
Först vill jag ta upp en aspekt vi kanske inte tänker på så ofta när det galler hälsa. Det är nämligen lätt att fastna i ett ”bra mat och dålig mat“-tänkande. Vi tror kanske att om vi äter alla de rätta sakerna så blir vi automatiskt hälsosamma. Det här stämmer inte alls. Det kan vara extremt stressande att konstant fokusera på mat och kost. nbsp; Så en person som utåt sett äter nyttigt kan vara onyttig på insidan. Min vän Anna sa en gång till mig för ett par år sedan när jag var inne på ännu en perfekt diet : Karna, kan du inte bara ta och chilla ner lite? Det är väl inte hela världen om du äter lite vitt bröd? Och sedan dess har jag skruvat ner perfektionismen en del och skruvat upp njutningen och balansen Och det är därför jag nedan beskriver mer vad vi kan göra och hur vi kan leva och äta istället för att skriva ännu en krönika om kolhydrater och protein.
Här är mina tips.
Glöm inte fettet: Fett är en viktig komponent för en frisk och stark kropp. Inkludera hälsosamt fett vid varje mål. Personligen är jag allergisk (fast inte på riktigt) mot manipulerat fett, miniprodukter och annan fettsnål mat. nbsp; Låt mig klargöra något här, det finns otaliga studier som visar att personer som äter fettsnålt inte nödvändigtvis är smalare och mer hälsosamma. Äter man ett mål mat som innehåller fett så får det dessa positiva konsekvenser 1. Smakerna kommer fram då fett är en smakförstärkare 2. Fett tillfredställer hunger och ger mer långvariga mättnadskänslor än fettsnål mat 3. Fett bygger upp cellerna och gör cellvaggarna starka 4. Fett fungerar som ett smörjmedel i kroppen och påverkar bland annat lederna positivt 5. Fett behövs for att hjärnan ska fungera optimalt och påverkar minne såväl som klarhet.
Bra fettkällor: Avokado, fet fisk, nötter och frön, olivolja, extra virgin kokosnötsolja,
Bra fettkällor i mindre mängder: fullfettiga mejeriprodukter som till exempel smör och yoghurt.
Ät i lugn och ro: När man stoppar i en massa mat i en kropp som stressed utsöndrar kroppen hormoner som motverkar matsmältningen och gör att kroppen lagrar in mer fett. Dessutom sa behöver hjärnan lite tid på sig att registrera vad du ätit. Titta, lukta och smaka ordenligt på maten du äter. nbsp; När du tar din tid och njuter av maten blir du tillfredställd längre än om du skulle skyffla i dig lunchen samt att kroppen kan tillgodogöra sig näringen, vitaminerna och mineralerna bättre.
Tugga maten: Jag ar ett stort fan av att göra saker som stöttar kroppen och det jobb den gör för oss. Till exempel så är våra kroppar så snälla mot oss att den sönderdelar vår mat i magsäcken så att vi kan absorbera den näring och andra viktiga ämnen som vi behöver för att känna oss fulla av energi och må bra. Gissa hur mycket mer kroppen behöver jobba for att sönderdela en otuggad bit kött? Svar: Sjukt mycket mer Vilket gör att vi känner oss trötta och sega efter att ha ätit istället för fulla av energi. Om du tuggar maten ordentligt får du snabbare tillgång till näringsämnena samt att du inte gör av med lika mycket energi. Slutsatsen blir att du känner dig bättre och piggare, helt gratis. Dessutom har mat som inte smälts ordentligt en tendens att fastna i tarmkanalen och där kan den stanna ett bra tag. Rutten mat i systemet är inte optimalt för hälsan.
Andas: Kom ihåg att andas nar du äter. Matsmältningsprocessen kräver mycket syre och går bättre om du andas djupt medan du äter. Försök lägga ner gaffeln mellan tuggorna så ofta du kan.
Storkok: Satsa på att äta köttprodukter av god kvalitet hellre än billigt kött ofta. Ät mer bönor och grönsaker. Gör soppor, gratänger och grytor i storkok och frys in i matlador. Det går faktiskt snabbare än man tror när man väl får in vanan. Koka en stor sats med ris eller quinoa och ät i flera dagar. Första dagen med en gryta, andra dagen i en salad, eller stekt med ägg. Jag tycker om att laga mat en gång och äta flera gånger, det är både billigare och mer tidseffektivt. Det finns många bra sidor med recept på nätet. Ofta kan man välja kategorier som till exempel “billigt”, “grönt” och så vidare.
Tillskott: Läs min tidigare krönika om kosttillskott som är bra. Man kan ofta beställa kosttillskott på nätet för ett billigare pris.
Motivation: Hitta motivation som känns bra for dig, ha roligt och få utlopp for din kreativitet i köket Vad motiverar dig på ett sätt som inte känns stressande. För mig fungerar det bra att göra experiment på kort sikt. Jag bestämmer mig till exempel för att prova att äta långsammare och njuta mer under en veckas tid och känner sedan efter vad det gav mig för resultat. Veckan efter kanske jag dricker mer vatten. Baserat på mina resultat ändrar jag min livsstil, lite i taget. Det känns bäst för mig
Vatten: Kom ihåg att dricka mycket vatten under dagen. En välbevattnad kropp rensar snabbare ut slaggprodukter och annat skräp som gör dig trött och sjuk.
Slutsats: Livet är för kort för att leva på diet, mat är till for att njutas och ge energi Bon Appétit
nbsp;
