Fester på rester
Har du någon gång funderat på hur mycket mat du slänger i veckan? Typ skrumpna champinjoner, några dagar gammal fil eller ett bröd som blivit lite för torrt. Egentligen helt ätbar mat, men som man oftast slänger för att den inte känns ”fräsch”. Varför äta torrt bröd när man istället kan njuta av rykande färskt liksom? Om vi studenter inte hade behövt väga in den ekonomiska aspekten skulle det förmodligen slängas dubbelt så mycket mat som det görs i nuläget. Inte för att vara alltför fingerpekande och PK-störiga, men att slänga mat i onödan är nonchalant slöseri på jordens resurser, plus att sopor är en större miljöbov än man kan ana. Dessutom, inte vill du väl att Uppsala förvandlas till ett sopberg à la Neapel?
Varför inte göra det till en utmaning att försöka slänga så lite mat som möjligt? Prova under en vecka eller så, och du kommer bli förvånad vilken kreativitet som tvingas väckas till liv hos dig. Hur roligt och gott är det egentligen att handla allt till ett recept och följa slaviskt?
Här kommer några tips:
• nbsp; nbsp; nbsp; Kokt potatis blir typ asgott om du skär den i skivor och steker i massa smör tillsammans med en krossad vitlöksklyfta. Riv ner lite ost i slutet och himlen är nära.
• nbsp; nbsp; nbsp; Tänk på att frysen din bästa vän. Där kan du spara små slattar och snuttar som efter ett tag kan slås ihop och bilda en lyxpytt.
• nbsp; nbsp; nbsp; För grönsaker som börjar se lite ledsna ut är standardtipset att blanda ner dem en thaigryta. Allt kan räddas med kokosmjölk.
• nbsp; nbsp; nbsp; Skit i bäst-föredatumen på paketen. De är extremt överdrivna och bara till för mesar utan hjärna, smak- och luktsinne.
Till sist. Erkänn att man alltid, ALLTID kokar för mycket ris när man lagar mat till en person. Visst, det står vikt- och måttangivelser på förpackningen, men orka mäta eller VÄGA liksom. Vem har ens en köksvåg hemma? Här kommer ett bra tips på vad du gör med överblivet kokt ris:
Blanda ett par dl kokt ris med ett ägg och någon matsked mjöl. Blanda i lite riven vitlök och någon ört om du har, typ torkad timjan är gott. Platta ut lite av rissmeten i handflatan och lägg en bit av din favoritost i mitten. Forma sedan massan till en boll. Panera i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Stek i skitmycket olja till bollarna är ”Max Chili cheese-gyllene”. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med en tomatdip som du gör genom att mixa hela burktomater med vitlök, vinäger, socker salt och peppar. Överkurs: färsk basilika.
nbsp;
Karin Ridderheim, Sandra Gunnarsson