Annons
Grattis UU
Nog hade vi inte bangat en berg- och dalbana på universitetet?
Foto: Internet och arkiv

Grrrrrrattis Uppsala universitet!


Uppsala universitet föddes för exakt 543 år sedan! Det måste förstås firas. Men eftersom ett lärosäte inte kan skriva en egen önskelista så har vi skrivit en åt henne – lustgaskran, Imax-salar och in-house-Systembolag är bara några av de grejer som väntar henne på paketbordet.

Idag är Uppsala universitets bemärkelsedag! Som alla vet bör man ge jubilaren något som även är en själv till gagn – “Tadaaa! En resa som även jag ska med på!”/“En tårta som råkar vara min favoritsmak!”/”Ett spel som jag har tjatat om så länge att du till slut börjat tro att det är du som velat spela det hela tiden!”. Ja, delad glädje är dubbel glädje heter det ju.
Därför har vi listat åtta presenter vi tycker att någon rik, universitetsvurmande knös borde ge till gamla UU. Det kommer komma tusentals studenter till gagn!

Föreläsningssal à la Imax: Du sitter på en föreläsning i anatomi. Läraren skär upp liket, stolen skakar till. En skum odör börjar spridas i salen – är det artificiell liklukt?
I “SieghbanImax” är det inga problem att hålla sig vaken. Förutom att stolarna skakar till så fort det blir action under föreläsningen, känner de av när din andningsfrekvens minskar och ruskar till kraftigt för att få dig vaken. Ibland sprids även en lukt av kön...

Lustgaskranen: Vi har nog noterat de där rören som går i taken längsmed BMCs alla korridorer, men vi kan tycka att de ämnen de innehåller inte är riktigt optimerade. Helium, syre och koldioxid i all ära, men vore det inte fullt rimligt att installera ett rör även för lustgas? Tänk – det är fredag eftermiddag, sista kvarten på sista föreläsningen, föreläsaren blickar spjuveraktigt ut över studenterna som mentalt redan tagit helg och frågar “Ska vi inte…?” med ena handen på lustgasventilen. Föreläsningssalen jublar!
Vill man ha det riktigt festligt kan man låta det läcka ut i hela huset. Det kan behövas “I DESSA TIDER”.

Transcampusnentalt kulvertsystem: Nog för att man kanske inte förflyttar sig jättemycket mellan de olika campusområdena på en dag, men de gånger man faktiskt behöver göra det är det fruktansvärt om det regnar, snöar, är för varmt, för kallt eller för blåsigt. Tänk då om det, liksom på större sjukhus, fanns ett underjordiskt kulvertsystem så man slapp gå ut när man ska ta sig mellan olika byggnader? Självklart skulle det finnas gratis elscootrar till alla, vi är väl inga djur som ska behöva ta oss till fots?
 


Annons

Annons

In-house Systembolag och Clock: Hur många gånger har man inte förbannat det faktum att alla Systembolag ligger åt helvete långt ifrån alla campusbyggnader? Det slipper du när UU installerat ett eget bolag i sina källarlokaler! Om vi bortser från att det går emot hela grundtanken med att staten ska begränsa försäljningen av spånk så vore det väl superfiffigt om du slapp masa dig hela vägen till fel sida av ån innan du ska hem och förkröka på Rackarberget på lillördag? Eftersom det är statligt och de har monopol behöver det inte ens upphandlas! När de ändå är igång tänker vi att de kan återuppliva den sedan länge döda statliga hamburgerkedjan Clock. Den kan de inhysa på Carolina eller i Universitetshuset.

VR TILL ALLA: Covidden har tvingat många studenter att stanna hemma och följa undervisningen via Zoom. Fattigt tänker Anders Wall och donerar VR-headset till alla studenter så att de ska få känslan av att undervisas IRL. Föreläsningarna behöver för den skull inte hållas i en sal, utan kan enkelt flyttas så de utspelar sig på andra platser i världen, till exempel i Panama.

Sushi-style campusrestauranger: Nu börjar vi bli trötta att betala dyra pengar för mat som i det närmsta påminner om det man fick “gratis” under sin gymnasietid. Dessutom serverad i ännu omysigare miljö – Matikum och Humlan vi tittar på er. Nej bort med dessa, in med konceptrestauranger där mat i mindre bitar så som sushi och pinchos (ej att förväxla med det som serveras på restaurangen Pinchos) åker runt i campusbyggnaden. Nåt sorts tättslutande system byggs för att maten ska va säker även i covid-tider och sen är det bara att betala med swish när en tillräckligt lockande californian roll åker förbi.

Tivoli UU: Uppsala universitet får en egen berg- och dalbana mer räls som förbinder de olika delarna av campus. Kliv på vid Universitetshuset, av vid Ångström, fylld av adrenalin och redo för föreläsning 08.15. Nu får alla internationella studenter – som ju främst kommer hit för att fota norrsken och snö, även ha något att visa på sociala medier på sommaren. Mängden betalstudenter som kommer genereras av denna “kampanj” betalar av kostnaden för berg- och dalbanan på tre år.

Bollhav: Hur kul är egentligen de där fönsterlösa grupprummen man kan boka på campus? Ni vet där själen och livsglädjen ej äga tillträde? Det skulle lätt kunna åtgärdas med några kubikmeter bollar! Konceptet är förstås beprövat på Googles huvudkontor, men vi tror att det skulle göra mer nytta för humanister svältfödda på schemalagd undervisning, än för ett utbränt datageni som ändå aldrig kommer kunna njuta av den sfärbaserade poolen. I den här fantasin finns dessutom ett inbyggt desinficeringssystem, så du slipper oroa dig för såväl pandemiska virus som rester från någons gamla lunchlåda.

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…