Annons
Annons
”Ett ständigt närvarande melankoliskt stråk samsas med en euforisk intensitet, vilket ger en dynamik få band kan mäta sig med.”
Foto: Palli Kristmundsson

Unikt sound i imponerande debut


Fränder
Fränder
(Mad King Production)
EEEE

Trots att de bildades så sent som 2015 och släpper sitt debutalbum nu har Fränder redan hunnit spela i tv i Guatemala och vunnit pris i Estland för sin musik. När man lyssnar på låtarna på det självbetitlade första albumet är det inte alls konstigt. För att bara ha två år på nacken är Fränder ett exceptionellt färdigt band, vilket rimligen beror på att syskonen Natasja Dluzewska, Gabbi Dluzewski och Daniel Dluzewski spelat ihop en hel del under andra bandnamn innan den estniska sångaren Säde Tatar kom med.

Oavsett omständigheter imponerar debuten stort. Med sin blandning av svensk och estnisk folkmusik med ett rockigt uttryck har de skapat ett sound som inte liknar något som tidigare hörts på den svenska folkmusikscenen. Ett ständigt närvarande melankoliskt stråk samsas med en euforisk intensitet, vilket ger en dynamik få band kan mäta sig med. Och att låta Daniel Bergstrand, som är mest känd för produktioner av metalband som In Flames och Meshugga, stå för mixningen var helt uppenbart ett lysande drag.


Annons

Annons

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…