Annons
Annons
Armani Maleh, Rikard Berg och förste kurator David Pikas laddar för indiefestival på Kalmar nation.
Foto: Sigrid Asker

Levande indie intar Kalmar


Musik, och kanske speciellt indiepop, har blivit något av ett kännetecken för Kalmar nation. Även här har livespelningarna blivit färre på senare år, men det tänker man nu ta igen rejält med en tre dagars indiefestival.

När jag kommer upp för trappan till kontoret på Kalmar nation hör jag hur skrivaren går för fullt. Det är dags att affischera för Allmänna indiefestivalen.

– Det blir en förlängning av vår återkommande Allmänna indieklubben. Vi börjar med pubquiz på torsdagen, på fredagen blir det tre livespelningar och på lördagen klubb, säger arrangören Rikard Berg.

Han och Armani Maleh har anordnat Allmänna indieklubben i ett par år. Makthaverskan, ett av banden som ofta spelas på dansgolvet, hörde själva av sig och ville ge en konsert. Då bestämde de sig för att gå ”all in”.

– Vår tidigare andre kurator hade redan pratat om en idé med en massiv musiksatsning, en synergi av saker vi brukar göra, det vill säga spelningar, klubb och quiz, säger förstekurator David Pikas.

Även om gänget bakom Allmänna Indieklubben gillade idén så kände de då att den förutsatte riktigt eftertraktade akter. Efter att Makthaverskan visat intresse föll alla bitar på plats – man lyckades även boka Pascal och Cat Princess.

– Makthaverskan är det absolut största indiebandet i Sverige just nu – det är helt otroligt att de vill spela här. Pascal är ett av de bästa livebanden, och så Cat Princess som kommer från Uppsala – alla är helt rätt, säger Rikard Berg.

Kalmar har länge setts som ”musiknationen” med många lyckade livespelningar av stora akter på meritlistan. Både Broder Daniel och Kent spelade här på 1990-talet.

– På 70-talet var Kalmar känt som ”jazznationen”. Sedan dess har det funnits personer som har dragit i livespelningar, vi har haft fler än andra nationer. Det har format nationen, säger David Pikas.

– The National har ju spelat här, det är det sjukaste jag har hört, infaller Rikard Berg.

De tror alla att det är de ambitiösa musiksatsningarna i kombination med att scenen är liten och familjär som har gjort Kalmar populärt, både hos publiken och hos artisterna. På senare år upplever de dock att det har blivit svårare att anordna livespelningar.

– Nationerna har sällan råd att boka stora artister, nu blir det mest osignade band. Det beror både på nationernas ekonomi och på att artistbokningar blir dyrare och dyrare överlag, säger Rikard Berg.

Visst är det ett risktagande att i det läget göra en festivalsatsning men arrangörerna har tillförsikt. De känner att Allmänna indieklubben har en stabil publik och att banden de har bokat borde falla klubbens besökare på läppen. nbsp;

– Jag tror att det kommer uppskattas både av våra stammisar och nya intresserade. Det är ju lite extra med en festival, säger Armani Maleh.

Även om de inte har gjort just en festival förut känner de att de har läget under kontroll. När det gäller spelningar, quiz och klubbar är de alla rutinerade.

– Vi tar helt enkelt alla grejer vi har gjort tidigare och sätter ihop det till något megastort, men inte överväldigande, säger Armani Maleh, som bland annat kommer att hålla i torsdagens pubquiz.

Det har ibland hävdats att indiepopen är död. Vad säger ni om det?

– Absolut inte På 90-talet var den enorm, med band som Oasis och Blur. Det är inte samma sak nu men det kommer alltid att finnas en scen för alternativ musik, säger Rikard Berg bestämt.

– Vi spelar först och främst det vi tycker är bra. Hur indiepop egentligen definieras är en evig fråga, men jag skulle säga att det är alternativ, experimentell pop som utmanar gränserna, tillägger han.


Annons

Annons

Festival

Allmänna indiefestivalen hålls på Kalmar nation 14-16 mars. Biljetter till spelningarna kan inte förköpas utan det gäller att vara på plats i tid. Väl där kan man köpa pass till både fredagens konserter och lördagens klubb.

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…