Annons
Annons
Bild Tinder
Uppsalabandet Dry Heave gav sig ut på Tinder för att ragga basist.
Foto: Print screen Tinder/Linnéa Kalnins

Sökte basen för en bra relation


Tinder har fått ett nytt användningsområde. Numera kan man hitta både musiker, managers och Ergo-reportrar på dejtingappen. Ergo har pratat med Uppsalabandet Dry Heave som satsade på den något okonventionella rekryteringsmetoden när de sökte ny basist.

När de tidigare basisterna en efter en inte längre hade tid med musiken vid sidan av studierna behövde Uppsalabandet Dry Heave värva en ny medlem. Men den gamla hederliga metoden att sätta upp efterlysningslappar på någon av universitetets alla anslagstavlor blev det inte. Inte heller en annons i någon lämplig grupp på Facebook dög. Det enda rimliga alternativet? Allas vår kära dejtingapp Tinder.

‒ Det var någon kompis som föreslog att jag skulle skaffa Tinder åt mig själv. Jag sa att ”nej, det kommer inte att hända. Men jag kan skaffa band-Tinder!” säger kulturantropologstudenten Magnus Svensson, sångare i Dry Heave.

Eftersom band-Tinder inte är en grej (än) fick bandet leta efter sin match bland alla vanliga användare. För att maximera sina chanser till en match hängav de sig då åt den av somliga redan så väl beprövade metoden – de svajpade på alla.

‒ Vi kände att här finns det ingen idé att kolla profilerna, för de är inte riktade till band direkt. Det kommer inte stå "jag spelar bas", förklarar Magnus Svensson.

Den rutinerade Tinder-användaren vet att man bara kan svajpa ett begränsat antal gånger innan man får offra lite av CSN eller annan valfri inkomst för att köpa en prenumeration som lyfter spärren. Dry Heave köpte en månads Tinder Guld för att kunna svajpa på fler potentiella basistaspiranter. Men den ekonomiska satsningen var värd det, menar Magnus Svensson och Arvid Artman, polkand-student tillika gitarrist och keyboardist i Dry Heave.

"Det blev väldigt stort helt plötsligt. Lite som ett luftslott, liksom. Det fanns en Ergo-intervju och det fanns en manager, men det fanns ingen musik"


Annons

Annons

Under det andra svajptillfället matchade bandet med music management-studenten Soraya som erbjöd sig att bli bandets manager. Kort därefter matchade de också med undertecknad som gärna ville skriva om den minst sagt alternativa rekryteringsmetoden i Ergo.

‒ Det blev väldigt stort helt plötsligt. Lite som ett luftslott, liksom. Det fanns en Ergo-intervju och det fanns en manager, men det fanns ingen musik, säger Magnus Svensson.

Några matchningar var också intresserade av basistrollen, men rekryteringsprocessen fortsatte även i bekantskapskretsen utanför dejtingappen. Dry Heaves trummis Dennis Wikander förmedlade kontakten med Amelia Forsgren som nu har tillkännagivits som Uppsalabandets femte medlem. Ett-noll till verkligheten, alltså. Bättre lycka nästa gång, band-Tinder.

Med basistpositionen fylld satsar Dry Heave vidare mot nya mål. Men den som vill lyssna på bandets musik, som de menar rör sig ganska brett inom rockspektrumet, får ha tålamod en stund till. Än finns nämligen inga låtar inspelade och tillgängliga för allmänna öron.  

‒ Den här terminen bestämde vi att vi ska satsa mycket på bandet och få ihop ett antal hela låtar. Och sen gärna spela live någon gång, om det kommer gå, berättar Arvid Artman.

Han menar att intresserade kan hålla utkik efter Dry Heaves namn om Kalmar nation öppnar sin open mic-kväll igen. Till dess finns de dessutom på Instagram under ”dryheaveofficial” – men inte på Spotify, även om en sökning på bandnamnet ger en träff.

‒ Dry Heave som finns på Spotify nu – det är inte vi! avslutar Magnus Svensson muntert.


Dennis Wikander, Viktor Linusson, Amelia Forsgren, Arvid Artman och Magnus Svensson formar bandet Dry Heave, som hittade ett nytt användningsområde för Tinder när de sökte basist. Foto: Dry Heave (nytagen bild med kamera från 2008)

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…