Annons
Bild Ellen Sundberg
Den jämtländska sångerskan Ellen Sundberg har tidigare gett ut egen musik och tolkningar av Kjell Höglunds låtar. Nu kommer hennes tolkningar av författaren och poeten Bodil Malmstens dikter.
Foto: Marléne Nilsén

Klär Bodil Malmstens ord i vacker pop


Ellen Sundberg
Ett bloss för Bodil Malmsten
Tolkningar av Ellen Sundberg
Teg Publishing
EEEE

Det är inte de avlidna
som lider
Det är de kvarblivna

Du är mitt enda bevis på
att jag har funnits
Du är mitt alibi
Mitt vi

Kom tillbaka
Kom tillbaks

Bodil Malmstens röst är så drabbande när den dyker upp bakom mattan av kör, piano och trummor i den sista skälvande minuten av den underbara låten ”Det här är hjärtat”. Det är det avslutande spåret på Ellen Sundbergs hyllning till poeten och det är döpt efter Malmstens sista diktsamling, som kom ut ganska precis ett år innan hon 71 år gammal dog i cancer. Diktsamlingen präglades av just döden, som hon i en DN-intervju beskriver på ett ”ointagligt” sätt avbryter kontakten mellan människor.

"Det måste ha varit läskigt – förvisso nästan oundvikligt – för Ellen Sundberg att ge sig på det här projektet. Ingen vill skita ner sin idols gärning."


Annons

Annons

Ellen Sundbergs samling av Malmsten-tolkningar inleds på samma tema, med ”Döden 1986” som handlar om Stella som ”dog på intensiven / trots den nya laserkniven”. Men som kanske framför allt skildrar livet i den ort som förenar Sundberg och Malmsten, nämligen den jämtländska byn Bjärme och dess blygsamma 70 invånare, där de båda har sina rötter. Det är ambitiöst att inleda en popskiva med en tolv minuter lång tolkning av en långdikt, men det fungerar otroligt bra, jag hade kunnat stanna kvar i berättelsen om Bjärme i tolv minuter till. Men som tur är kommer näst efter den många fler berättelser. Inga lika långa, men alla så fina, fyllda av betraktelser från byalivet och klädda i somriga ursvenska popmelodier. Jag är verkligen svag för ursvenska popmelodier. Jag också svag för norrländska poeter. Tänk vilken dröm att få båda på en och samma gång! Det måste ha varit läskigt – förvisso nästan oundvikligt – för Ellen Sundberg att ge sig på det här projektet. Ingen vill skita ner sin idols gärning. Om det var så kan hon pusta ut, för det blev alldeles utmärkt. Ge mig bara några ljusa norrländska sommarnätter också, cigg och vin, så slukar jag den här skivan med hull och hår. Kanske tar jag ett bloss för moster Lillie. Ett för Bodil Malmsten. Och ett till för Ellen Sundberg.

Vi som lever
Är bara de döda på semester
Nån sorts sommargäster

Ta ett bloss för moster Lillie
Ett halsbloss & ett glas rött

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…