Annons
Rackarberget är ett av de områden i Studentstaden som nu ligger ute till försäljning.
Foto: Hanna Strandberg

Osannolikt att ny ägare vill omvandla


De studenter som idag hyr av Studentstaden behöver inte vara oroliga för att tvingas flytta så länge de fortfarande studerar, enligt Björn Collin, jurist på Hyresgästföreningen. Han har också svårt att se något ekonomiskt incitament för en ny ägare att göra om lägenheterna till vanliga hyresrätter.

Som Ergo tidigare berättat har Vasakronans planerade försäljning av Studentstaden skapat oro på flera håll. Bland andra universitetet och kommunen befarar att en ny ägare kan komma att använda Studentstaden till annat än studentbostäder. Men enligt Björn Collin, jurist på Hyresgästföreningen, är det inte särskilt troligt att en köpare omvandlar Studentstadens lägenheter till vanliga hyresrätter eller till bostadsrätter.
- Studentstaden ägs redan idag av ett företag med avkastningskrav och hyressättningen sker genom förhandling precis som med andra hyresvärdar. En ny ägare borde således inte kunna inkassera högre hyror genom att hyra ut till andra hyresgäster än studenter. Därför borde det inte heller finnas något ekonomiskt incitament att göra om lägenheter till ordinära hyresrätter. Jag har även svårt att tro att köparen primärt är inställd på att ombilda till bostadsrätter.

Hyresgästerna hos Studentstaden har i allmänhet besittningskydd, vilket innebär att hyresvärden inte kan tvinga dem att flytta utan vidare, förklarar Björn Collin.
- Men besittningsskyddet är svagare än för hyresrätter som även hyrs ut till andra än studenter, eftersom det kan brytas om man blir uppsagd på grund av att man inte uppfyller de studerandevillkor som i de flesta fall uppställts.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…
2024-03-15 18:48
Under fredagen bjöds det in till dansträning på Campus 1477, ett ypperligt tillfälle att öva stegen inför lördagens bal…
2024-03-08 09:09
Den 16 mars högtidlighålls Uppsala studentkårs 175-årsjubileum med en bal på slottet. Ergo har pratat med en av…