Annons
Annons
Hoa Ly blev Årets Uppsalastudent.
Foto: Hanna Strandberg

Psykologistudent Årets Uppsalastudent andra året i rad


Den 21 april var det dags för Årets student- och alumndag i universitetsaulan. En rad framgångsrika före detta Uppsalastudenter var inbjudna att tala och det delades ut pris till årets alumn, student och nationsevenemang.

Konferencier var Per Naroskin. Han pratade mjuka och hårda värden – och om akademin: ”När man är ung har man energin, men inte disciplinen för en akademisk karriär. När man blir gammal finns disciplinen, men energin saknas.”
Det första priset som delades ut var Årets nationsevenemang, som gick till Marsspexet Familjen Någorlunda av Stockholms nation: ”ett bra exempel på ett gränsöverskridande projekt som med mycket humor och stort engagemang sprider en god bild av nationernas kulturliv”. Efter tack och blommor var det dags för de tre inbjudna talarna Eva Hamilton, Michael Sohlman och Linda Nyberg att ta plats på scen i tur och ordning. Utrikespolitiska föreningens ordförande Susanna Honnér var moderator under panelsamtalet som följde.

Peter Englund, historiker, författare och ständig sekreterare i Svenska akademien, är hedersledamot av Norrlands nation. Och den förste att utses till Årets alumn av Uppsala universitet. Han kom till Uppsala för att studera 1981, disputerade och blev sedan docent i historia 1995. Priset delades ut av rektor Anders Hallberg.
Årets Uppsalastudent får ett stipendium på 100 000 kronor, som delas ut av Anders Walls stiftelse. För andra året i rad gick utmärkelsen till en psykologistudent. Hoa Ly fick priset ”tack vare sitt breda och mångsidiga engagemang såväl inom som omkring universitetet”. Han står bakom projektet Studio Dicore (modevisningar, musikevenemang och konstutställningar) och han startade Psykologifabriken tillsammans med bland andra förra årets pristagare Rebecca Andersson. Hoa Ly är också aktivt engagerad i kårens läxläsningsprojekt. ”Han har målmedvetet och visionärt lyckats kombinera ett entreprenöriellt, kulturellt och socialt engagemang.”


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…