Annons
Murat Sabotic är en av initiativtagarna till anmälan mot Majklockan.
Foto: Hanna Strandberg

Boende anmäler Majklockan till hyresnämnden


Det första huset fylldes med studenter i maj 2008 men fortfarande går det inte att parkera cykeln utanför två av husen. Nu har studenterna anmält fastighetsbolaget Majklockan AB till hyresnämnden.

Murat Sabotic är en av initiativtagarna till den nystartade hyresgästföreningen i Majklockan och har bott i ett av husen sedan december 2008.
– Huset jag bor i färdigställdes näst sist och vi har fått vänta väldigt länge, de tar nämligen husen i turordning. Trottoarsnutten slutar precis innan mitt hus och de har inte lagt klart plattorna, så det går inte att parkera cykeln ordentligt, säger han.
Grushögar och gropar istället för plattor och cykelställ. Majklockans utemiljö är fortfarande en byggarbetsplats drygt ett år efter att det sista huset stod klart för inflyttning. Förväntat, menar Majklockans vd Svante Jurnell. I sitt yrkande till hyresnämnden skriver Majklockans advokat att ”Hyresgästerna har varit medvetna om standarden avseende utemiljön när de flyttade in.” Enligt Murat Sabotic har Majklockan upprepade gånger skjutit upp datumet då bygget ska vara klart. I samråd med Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder (Hus) bestämde sig de boende till slut för att ansöka om åtgärdsföreläggande, för att garantera utemiljöns färdigställande.
– Vi skickade in ansökan till hyresnämnden i januari eftersom Majklockan inte ville säga när det skulle vara klart. Svante Jurnell skyllde på tjälen i marken, men det gjorde han redan 2009. De värmde ju upp marken i slutet av året och byggde en trottoar vid husen längst bort – så det går.

Finanskrisen var enligt Svante Jurnell det första hindret. Pengarna som behövdes för att asfaltera, lägga plattor och plantera gräs fattades och Majklockan fick inte något nytt lån.
– Bygget blev dyrare än vi hade trott. Finansieringen löstes i höstas, men sen kom vintern emellan. Vi sa att vi skulle återuppta arbetet när snön försvunnit och tjälen gått ur marken och jag ställer mig frågande inför att ansökan lämnades in under vintern när vi ändå inte kunde göra någonting. Arbetet har kommit igång nu, vi fortsätter lägga plattor och kantstenar, sen kommer vi att avsluta asfalteringen och plantera gräs på innergårdarna, men jag kan inte ge några datum för när det kommer att vara klart.
Björn Collin, jurist på Hus, menar att arbetet har dragit ut på tiden orimligt länge, oavsett vad Majklockan anser sig ha för skäl.
– Det är givetvis toppen att man bygger, men dålig ekonomi ska inte behöva drabba hyresgästerna – inte i den här omfattningen. På samma sätt som hyresvärden har rätt att kräva att hyresgästerna uppfyller sin del av avtalet, har hyresgästerna rätt att fordra att utemiljön färdigställs som man haft skäl att anta när hyresavtalen ingicks, säger Björn Collin.

Den 10 maj ska ärendet upp i hyresnämnden. De boende vill att hyresnämnden ser till att Majklockan verkligen färdigställer arbetet med utemiljön. Fyra punkter tas upp: markområdet i anslutning till entréer, trottoar och cykelparkering, innergårdarna som behöver gräs, stensättning och asfalt, uppsättning av belysning utomhus och anläggande av säker cykelväg.
– Det fanns en god tanke bakom byggandet av studentbostäderna i Majklockan, men de har misslyckats med finansieringen. Vid det senaste mötet sade Svante Jurnell att de kommer att bygga klart så fort de får ordning på ekonomin, men för oss studenter kan det lika gärna betyda om fem år. Det sades aldrig att de skulle färdigställa utemiljön så snart vädret tillåter. Han förklarade att de inte trodde att studenter brydde sig så mycket om var de bodde, säger Murat Sabotic.
Med hjälp av Hus har de boende även diskuterat en retroaktiv hyresnedsättning, för den tid som arbetet med utemiljön pågått. Men dagen innan förhandlingarna skulle äga rum backade Majklockan ur.
– Vi hoppas att vi kan komma överens om en hyresnedsättning, att vi kan lösa det här i samförstånd. Förseningen av bygget har utgjort en brist i boendet som hyresgästerna borde kompenseras för, säger Björn Collin.

Det är inte bara i utemiljön det finns brister. Murat Sabotic berättar att det är problem med de värmemätare som varje lägenhet har. Vissa lägenheter är väldigt varma och andra väldigt kalla. Svante Jurnell medger att det inte fungerar som det ska:
– Ett fåtal lägenheter har haft problem med värmen. Det är svårare med värme än med el och vatten eftersom den kan ”spilla över” mellan olika lägenheter, men det handlar inte om mer än ett fåtal. Däremot har de boende efterfrågat ett enklare system, och vi har kommit fram till att det vore fördelaktigt även för oss att lägga in värmen i hyran – rent administrativt, och för att vi ska kunna jämföra vår värmeförbrukning med andra hyresvärdar.
– Jag har runt 26 grader varmt i min lägenhet och betalar mellan 50 och 60 kronor i månaden. Min granne Malin har 21 grader och betalar runt 300 kronor. Det handlar inte om att de boende vill ha ett enklare system – det handlar om att Majklockan har misslyckats med att bygga sina mätinstrument. De vill inte bygga om och därför plockar de in värmen i hyran. De flesta boende har det här problemet, säger Murat Sabotic.
Han berättar om vattenläckor och kranar som lossnar. Det tog tid att få igång teve och internet, även om det till slut löste sig. I vår kallar Majklockan till hyresförhandlingar. Då kostnaderna för värmen ska integreras i hyran måste denna höjas avsevärt, något man på Hus är oroliga för.
– Det har talats om hyreshöjningar på 15–20 procent – det vanliga är att hyran höjs med 1,5 procent, säger Hus:s ordförande Martin Hansson.

Idag betalar Murat Sabotic
4 530 kronor för sin tvåa på 38,9 kvadrat. Kostnader för el, vatten, värme och förråd tillkommer med 924 kronor (april månad). Sammanlagt 5 454 kronor i månaden (5 394 kronor utan värme). Utöver det betalar han 145 kronor för internet.
– Jag vill inte föregå de diskussioner som förs inom ramen för hyresförhandlingarna. Omflyttningen av kostnader utgör en viktig del av, och är en förklaring till, att höjningen kan bli så mycket högre än vad som annars är ”normalt”. Som det fungerar nu är det orättvist. Bättre då att vi tar vårt ansvar och lägger in värmekostnaderna i hyran, säger Svante Jurnell.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…