Annons
Annons

Uppsalahem tar över Studentstaden


Det kommunala fastighetsbolaget Uppsalahem ska ta över ägandet av de 4 300 bostäderna i Studentstaden. Just nu pågår även diskussioner med nationerna, som vill köpa in sig i bolaget för att kunna erbjuda sina medlemmar studentbostäder.

Genom att ta över Studentstaden vill Uppsalahem säkra Uppsalas långsiktiga försörjning av studentbostäder.
– För att Uppsala ska kunna fortsätta sin positiva utveckling behöver Uppsala kommun försäkra sig om att universitetet ska kunna fortsätta ta emot studenter, och vi vet att bostäder är en viktig faktor i valet av studieort, säger Uppsalahems styrelseordförande Peter Nordgren.
Förslaget innebär att Uppsalahem tar över bolaget Studentstaden och att bostadsaktiebolaget Dombron istället övertar de vård- och äldreboenden som Uppsalahem idag äger.
– Det finns en gemensam vilja från båda parter att satsa på bostadssituationen och som kommunalt bolag känns det naturligt att vi tar över studentbostäderna. Dombron ägs av Fjärde AP-fonden som är en trygg förvaltare. Det är en mycket bra samarbetspartner, säger Peter Nordgren.
Dombron ägs sedan den 1 juli i år av Fjärde AP-fonden, som är en statlig myndighet och en av fem fonder i det allmänna pensionssystemet. Avsiktsförklaringen innebär också en början till ett fortsatt samarbete mellan Uppsalahem och Dombron som kommer att leda till att byggandet av hyresbostäder i Uppsala kommer att öka.
– Det samarbete vi inleder idag kommer att ge åtminstone 250 nya studentbostäder, utöver de vi byggt tidigare. Vi har tittat på prefabricerade modulbyggen – inte i form av baracker, utan som permanenta bostäder. Det finns markbitar lediga och vi vill få hit aktörer som kan bygga och förvalta hyresrätter åt oss. Ambitionen är att öka bostadsbyggandet rejält i Uppsala.

Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg välkomnar förslaget, liksom Uppsala universitets rektor Anders Hallberg.
– Det är ljuv musik för mina öron. Jag känner mig helt trygg med de lösningar som presenterats, säger Anders Hallberg, som menar att det skulle bli ett allt för stort företag för universitetet att ta ansvar för uthyrning av studentbostäder.
Uppsala studentkårs vice ordförande Karin Nordlund är positiv till affären, men kritisk till att Uppsalahem inte kunde ge någon uppskattning av hur många studentbostäder som kommer att behövas framöver. Hon är också trött på det återkommande argumentet att ett minskat antal studenter kan leda till att många studentbostäder står tomma, som de gjorde under slutet av sjuttiotalet och i början av åttiotalet.
– Jag vill inte höra något mer om tomma korridorer – för det kommer inte att hända igen. Uppsala är en attraktiv stad, inte bara för studenter. Idag är det ingen risk för att bostäder står tomma. Det behövs fler hyresrätter, säger Karin Nordlund.

För närvarande pågår diskussioner mellan Uppsalahem och nationerna,
som länge varit intresserade av att köpa Studentstaden, men vars tidigare bud var för lågt.
– Vi har varit med under hela processen, liksom Uppsalahem, men i förra vändan blev det ingen affär. Däremot togs diskussionerna upp igen i ett tidigt skede och det vi har pratat om i sommar – under sekretess naturligtvis – är en framtid där vi tar tillbaka läget igen. Vad som skulle kunna hända är att nationerna och Uppsala studentkår köper in sig på olika delar i Studentstaden, även om bolaget fortsätter att drivas som ett enda. Antalet köplatser respektive nation och kåren skulle få skulle vara beroende av hur mycket pengar de lägger in, säger V-Dala nations skattmästare Rolf Kroon.
Ett eventuellt samverkansprojekt mellan kåren och nationerna kan dock inte komma till stånd förrän förhandlingarna mellan Uppsalahem och Dombron är slutförda, vilket enligt Rolf Kroon bör ske inom en månad.
– Det här görs också för att få fram nya bostäder. Affären mellan Uppsalahem och Dombron är väldigt bra för studenterna och en enorm trygghet. Jag skulle tro att det kommer att byggas mellan 600 och 1 000 nya studentbostäder de kommande tre åren. Det finns väldigt många möjligheter – vi tror att det finns väldigt mycket ekonomi i att samordna förvaltning och skötsel, eventuellt också av nationsbostäderna. Det är inte rationellt att ha så små enheter som idag.
För Uppsala studentkår skulle möjligheten att kunna erbjuda studentbostäder till sina medlemmar vara en enorm fördel nu när det inte längre är obligatoriskt att vara med.
– Vi har ännu inte diskuterat saken med nationerna, men vi vet att möjligheten finns. Det är väldigt intressant och ett jättebra sätt att locka medlemmar på, säger Karin Nordlund.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-03 10:42
Ny undersökning på uppdrag av Tjejzonen och Kicks visar skrämmande siffror på hur unga tjejer påverkas och begränsas på…
2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan.