Bonus föreslås till jämställda lärosäten
Under knappt två år har Delegationen för jämställdhet i högskolan arbetat med jämställdhetsinsatser inom utbildning, forskning och högskolans organisation på uppdrag av regeringen. Delegationen har också kartlagt hur lärosätena arbetar med jämställdhet, initierat studier, publicerat rapporter och anordnat konferenser och seminarier. Över 47 miljoner kronor har gått till lokala insatser.
Uppsala studentkårs jämlikhetsansvarige Mikael Landsten ser positivt på att staten tagit på sig att se till att lärosätena följer de lagar som finns.
– Jag tycker att förslagen är väldigt konkreta och bra. Jämställdhetsbonusen är jättebra och uppföljningen av rekryteringsmålen för professorer måste göras. Excellenssatsningarna måste definitivt ses över – rapporten Hans Excellens visar att det räcker med att vara kvinna för att inte få ta del av de här satsningarna, säger Mikael Landsten.
Insatserna för jämställdhet de senaste trettio åren har inte gett önskade resultat, enligt Delegationen för jämställdhet i högskolan. Bristerna gäller planmässighet, långsiktighet, samverkan samt teoretisk och praktisk kunskapsförankring. Det tidigare arbetet har gått för långsamt och dessutom väntar nya utmaningar i form av lärosätenas ökade självständighet och förändrade system för forskningsfinansiering och kvalitetsutvärdering. Delegationen föreslår därför en rad åtgärder för att uppnå jämställdhet i högskolan. Här är några av förslagen:
• Uppföljningen av målen för jämställd rekrytering av professorer bör förbättras.
• En jämställdhetsbonus bör införas. Totalt 50 miljoner kronor per år bör ges till lärosäten där jämställdheten är särskilt bra eller har förbättrats kraftigt.
• Högskoleverket bör ta hänsyn till jämställdhet i sina kvalitetsutvärderingar nbsp; och ge förslag till regeringen om hur jämställdhetsbonusen ska fördelas.
• Examensbeskrivningarna i högskoleförordningen bör ses över ur ett jämställdhetsperspektiv.
• Lärosätena bör ge arbetet för att bryta könsbundna utbildningsval en koppling till utbildningens innehåll och akademins sätt att fungera.
• Lärosätena bör se till att studenterna får påverka arbetet för jämställdhet.
nbsp;