Annons
Annons

Fackliga studenter portas


Intendenten på Blåsenhus vill inte att studentföreningarna som är knutna till lärarfacken ska informera om verksamheten på campus, men enligt Uppsala universitets akademiombudsman har de lika stor rätt som andra studentföreningar att vara där.

Lärarnas riksförbunds och Lärarförbundets studentföreningar fick efter införandet av de nya riktlinjerna för tillträde till universitetets lokaler inte tillstånd att informera om den fackliga verksamheten på Blåsenhus, något som studiebevakaren Johan Lundmark reagerat kraftigt på.
– Det var aldrig meningen att de inte skulle få stå här. Föreningarna består av studenter härifrån och de har intyg från Uppsala studentkår, vilket intendenten Anders Jansson känner till. Förutom att den här processen är ett slöseri med kårens och universitetets tid har den inneburit att studenter inte kunnat ta del av föreningarnas utbildningskvalitetshöjande resurser i samma utsträckning som tidigare, säger Johan Lundmark.
Anders Jansson säger att han aldrig nekat fackens studentföreningar att informera, men att det måste ske i en rimlig omfattning. Samtidigt säger han att de inte presenterat sig som studentföreningar, utan som fackliga studentrepresentanter, och som sådana ska de inte ha tillträde.
– Universitetets lokaler är till för studenternas utbildning och de universitetsanställdas verksamhet. Studentföreningar är välkomna att komma i den utsträckning som verksamheten kräver det, men de kan inte stå här var och varannan vecka, vilket de här vill – de har fått för stor plats tidigare. Tolkningsföreträdet ligger hos den som är ansvarig för lokalerna – alltså intendenten, säger Anders Jansson.
– Om Apple kommer hit och vill informera så får de inte det även om det finns studenter med. Det spelar ingen roll om man har anknytning till studentföreningar eller Uppsala studentkår, fortsätter han

Johan Lundmark och Anders Jansson har båda varit i kontakt med Per Abrahamsson, akademiombudsman på juridiska avdelningen, ett flertal gånger.
– Som jag förstår det så rör det sig om studentföreningar som i enlighet med direktiven har rätt att informera på campus. Intendenten bestämmer däremot när de får vara där så att det inte krockar med annat – det är det som är tanken med regelverket, säger Per Abrahamsson.
Föreningarna har fått ta del av informationen från universitetsförvaltningen om att de bör lämna in en skriftlig förfrågan till intendenturen, men enligt Johan Lundmark känner de sig obekväma med att göra ytterligare försök eftersom de inte känner sig välkomna.
– Beroende på om de skulle få ett jakande eller nekande svar får Uppsala studentkår vända sig till universitetsledningen för att den ska titta igenom reglerna och avgöra om de behöver ses över, förklarar Per Abrahamsson.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…