
Juriststudenterna får inte plats
Platsbristen för universitetets juriststudenter har länge varit ett problem. I höstas påbörjade en särskilt tillsatt grupp arbetet med att utreda lokalbehovet, inte bara för juridiska institutionen, utan för hela det humanistisk- samhällsvetenskapliga området. Särskilt problematiskt är det i lokalerna vid Gamla torget, där institutionerna för juridik, rysslandsstudier, fred och konflikt samt statsvetenskap håller till. Platsbehovet hos juridiska institutionen kommer att bli större under de närmast kommande fyra åren, då man beslutat att öka antalet platser avsevärt.
– Det är helt uppenbart att vi måste ha en buffert vad gäller lokaler istället för att ändra kostymen efter hand – det får inte vara så himla ryckigt – någonting måste göras, sade Torbjörn Andersson som är ordförande i gruppen som ska utreda lokalbehovet när Ergo var i kontakt med honom i höstas.
Studiebevakarna Kaltrina Alaj och Michel Rowinski berättar om för trånga lokaler, dålig luft och stora avstånd mellan lokalerna. Innan man började med den dubbla antagningen förra året fick juriststudenterna ha föreläsningar i Missionskyrkan och på SF bio.
– Majoriteten av studenterna tycker att det är för trångt och efterfrågar dessutom grupprum, eftersom det mesta av arbetet sker i basgrupper, och ställen där de kan sitta ner och äta sin mat, säger Kaltrina Alaj.
I nuläget finns cirka 52 matplatser med bord, varav 21 är ståplatser vid höga barbord, på juristernas våningsplan vid Gamla torget. Uppskattningsvis är behovet av matplatser det fyrdubbla och många studenter sitter på bänkar längs korridorerna med sina matlådor.
– Man ser till och med folk stå och äta ibland, eller så sitter de väldigt trångt, säger Kaltrina Alaj.
I juni förra året skickade studiebevakarna en skrivelse till universitetet, i vilken de tar upp bristen på lokaler och att de nya grupprummen i C-salen på Carolina Rediviva inte kommer att räcka till för alla juridikstuderande.
– Gruppstudierummen byggdes om för juriststudenterna efter institutionens önskemål och även om studenterna har blivit fler så finns det fortfarande plats. Salen är inte fullt utnyttjad idag. Skulle det visa sig framöver att det inte finns plats för alla studenter måste vi dock lösa problemet, säger Margaretha Fahlgren, vice rektor för det humanistisk- samhällsvetenskapliga området.
Juriststudenterna har uttryckt önskemål om ett eget campus för att slippa behöva förflytta sig mellan olika ställen runt om i staden.
– De flesta vill ha sina grupprum i anslutning till seminariesalarna eftersom de ofta träffas i sina basgrupper precis innan seminarierna, säger Michel Rowinski, men Margaretha Fahlgren påtalar att det är svårt att hitta lediga lokaler i centrum.
– Behoven kartläggs genom den stora lokalutredningen, men sen kan man inte alltid tillfredsställa allas önskemål. Det pågår slutförhandlingar om ytterligare lokaler i anslutning till Gamla torget, men det är inte klart än, berättar Margaretha Fahlgren.
nbsp;