Annons
Annons

Tänk mindre på Lukasjenko och mer på Vitrysslands folk


I skuggan av dramatiken i arabvärlden fortsätter kampen för frihet i Vitryssland. Ergo träffade Julia Mickiewicz, ordförande för Vitrysslands unga socialdemokrater, under organisationens Uppsalabesök.

Utöver engagemanget i den socialdemokratiska ungdomsrörelsen, som är olaglig i Vitryssland, är Julia Mickiewicz även journalist. Hon deltog inte själv vid demonstrationerna i samband med det vitryska valet i slutet av förra året men har kamrater som blev slagna av polisen.
– Jag satt hela natten med min laptop i knäet och skrev om händelserna för att sprida information till människor i utlandet, berättar Julia Mickiewicz, som tillsammans med en hel delegation vitryska ungdomar är här på besök hos Uppsalas socialdemokratiska studentförening Laboremus.
Vissa av de personer som greps vid demonstrationerna sitter fortfarande i fängelse.
– De flesta som arresterades, ungefär tusen personer, frihetsberövades i tio till femton dagar. Men ett antal är fortfarande inspärrade eftersom regimen ser dem som organisatörer. Bland dem finns flera presidentkandidater. De riskerar mellan fem och femton år i fängelse enligt den vitryska brottsbalken.
Kommer de verkligen att dömas så hårt?
– Jag vet inte. Det beror på vad president Lukasjenko bestämmer. Efter valet för fem år sedan fick en av de dåvarande presidentkandidaterna ett tvåårigt fängelsestraff. Just nu sitter fem presidentkandidater inne. För Lukasjenko är det här ett nbsp; tillfälle att ta fångar som han sedan kan frige i utbyte mot fördelar i relationen med andra länder.

Så vad kan omvärlden göra? Julia Mickiewicz välkomnar EU:s beslut att inte släppa in representanter för regimen i Minsk. Däremot är hon mer osäker på värdet av ekonomiska sanktioner mot Vitryssland eftersom de tenderar att drabba vanligt folk. Men hennes viktigaste poäng är att omvärlden borde tänka mindre på vad man ska göra med Lukasjenko, och mer på hur man kan ge det vitryska folket större möjligheter, till exempel genom att underlätta för dem att resa.
– Ett visum till EU kostar 60 Euro, i ett land där genomsnittslönen är 200 Euro. Vitrysslands unga behöver också få större möjligheter att utbilda sig utomlands, till exempel genom stipendier. När ungdomarna i vår organisation fick lära sig hur ert parlament fungerar blev de verkligen chockerade, i positiv bemärkelse. Ökade kunskaper om omvärlden kan påverka vårt lands utveckling i positiv riktning.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…