Nya regler ska stoppa orimliga återkrav
Förra året skärpte CSN sin kontroll av studenternas studieprestationer. Som Ergo tidigare berättat ledde det till att många studenter drabbades av återkrav, trots att de hade tagit alla de poäng som de sökt studiestöd för. Enligt dagens regler kan studiemedel inte ges för heltidsstudier till studerande som läser 60 högskolepoäng under kortare tid än 40 veckor. Vissa tekniska och naturvetenskapliga utbildningar är dock upplagda över färre veckor än 40 men med fullt antal studiepoäng. Det var bland annat studenter vid dessa utbildningar som hamnade i kläm när CSN märkte att de inte hade studerat fullt antal veckor. nbsp;
De drabbade studenterna protesterade mot återbetalningskraven, och regeringen lovade att se över reglerna. Nu kommer alltså ett förslag till ett mer flexibelt studiemedel.
– De studenter som tar alla poäng på 36 veckor istället för 40 bör ha samma förutsättningar som andra, säger biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni.
Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2011 och ska gälla retroaktivt för studier som har bedrivits från och med den 1 juli 2008. Studerande som tidigare fått återkrav ska kunna ansöka om att få beslutet omprövat retroaktivt. Ansökan om omprövning kan lämnas in till CSN från och med den 1 juli.
De nya reglerna ska bara gälla bara vid högskolestudier på utbildningsprogram som före den 1 januari 2010 har haft ett upplägg med mindre än 40 veckor men minst 36 veckor per läsår. Einar Lauritzen, chef för studerandebyrån vid Uppsala universitet, tycker att det är synd att inte nystartade program och fristående kurser också omfattas.
– De föreslagna förändringarna är ett bra första steg, men jag hade gärna sett ett mer generellt upplägg, säger han.
I debatten om återkraven har det hävdats att problemet beror på att CSN:s regler inte är anpassade till att vissa utbildningar har en ojämn fördelning av antalet poäng och studieveckor mellan höst- och vårterminen.
Men enligt regeringen medger reglerna redan idag att studiemedel totalt sett kan lämnas för 40 veckor under ett läsår även om studierna är ojämnt fördelade mellan terminerna. Dessutom behöver studiemedel inte ges per termin. Om kurser läggs upp under ett helt studieår får studiemedel ges för antalet veckor motsvarande hela studieåret, konstaterar regeringen.
CSN har i dagsläget ingen statistik över hur stor del av 2010 års återkrav som berodde på att studenterna hade tagit sina poäng under för få veckor och hur stor del som hade andra orsaker.
nbsp;

UR REGERINGENS PROMEMORIA
Studiemedel bör i vissa undantagsfall kunna lämnas för 40 veckor under ett normalstudieår, trots att studier bedrivs under ett färre antal veckor. Studierna bör dock totalt omfatta 60 högskolepoäng och bedrivas under minst 36 veckor under ett normalstudieår. Detta bör gälla bara vid högskolestudier på utbildningsprogram som före den 1 januari 2010 har haft ett nbsp; upplägg som innebär att ett normalstudieår motsvarar mindre än 40 veckor men minst 36 veckor.