Annons
Erik Strömberg och Mikael Grape ingår i årets valutskott.
Foto: Hanna Strandberg

Ett ögonblick


Mikael Grape och Erik Strömberg, två av statsvetarstudenterna i kårens valutskott. Hur ska ni få studenterna att rösta?

– Vi tror på att vara synliga ute på campus. Vi tror inte att flyers i brevlådan har samma effekt som att få prata med någon och ställa frågor, så våra valinformatörer kommer att finnas bland studenterna. Valet är internetbaserat och alla medlemmar har fått en kod på sina kår- och nationskort och kan rösta hemma i lugn och ro. Valstationerna är mest till för att väcka intresse.
Medlemskapet i kåren är numera frivilligt, hur tror ni att det påverkar årets val?
– Det borde öka intresset för att rösta. Sedan handlar det mycket om innehållet i valet – vi tillhandahåller bara en ram som partierna måste fylla med innehåll.
Varför tror ni att så få röstar i kårvalet?
– Till viss del beror det på att kåren misslyckats med att informera om sitt arbete och hur viktigt det faktiskt är. Sedan ska det sägas att partierna numera inte är lika osams som de var under kårens glansdagar.
Varför är det viktigt att studenterna röstar?
– För att valet ska få legitimitet. De som betalar kåravgift borde ta de minuter det tar att sätta sig in i de olika partierna för att sedan kunna välja det parti som representerar dem och deras åsikter bäst.
Vad hoppas ni på för valsiffror?
– Vi strävar efter att komma över förra årets siffra på 6,1 procent och skulle bli besvikna om siffran gick ner. Men det är en helt annan situation i år jämfört med förra året, då alla var tvungna att vara med i kåren – det är två helt skilda val kan man säga. Det första kvittot efter kårobligatoriets fall är att vi fått fler partier, det tyder på att intresset ökat – sedan återstår det att se om det även gäller medlemmarna.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…