Annons

Fråga kårjuristerna


Fråga: Min hyresvärd har nyligen höjt hyran för studentrummet jag bor i här i Uppsala. De gjorde som så att de smög in höjningen på hyresavin utan att meddela oss hyresgäster först. Vad kan jag göra åt detta? Vart kan jag vända mig?

Svar: Det första du kan göra är att titta om ditt hyreskontrakt har ett villkor som betecknas ”Förhandlingsvillkor” eller liknande. Finns ett sådant har du som hyresgäst förmodligen rätt att förhandla kollektivt om hyreshöjningen genom din hyresgästförening. I sådana fall är hyresvärden skyldig att förhandla med hyresgästföreningen om hyran. Du kan kontakta din hyresgästförening för att få mer information om huruvida detta har skett.
Om du inte har detta villkor i ditt hyresavtal har du rätt att motsätta dig hyreshöjningen för din lägenhet. För att motsätta dig hyreshöjningen ska du skriftligen begära hos hyresvärden att denne ändrar hyran om du inte vill bli bunden av den. Hyresvärden har sedan en månad på sig att agera. Om han eller hon inte går med på din invändning kan du efter en månad lämna en ansökan till hyresnämnden om att nämnden ska fastställa hyran till ett skäligt belopp.
Utöver ditt skriftliga motsättande finns även möjlighet för dig att deponera hyran till Länsstyrelsen i Uppsala. Detta så att du inte riskerar att hamna i dröjsmål om din hyresvärd skulle väcka talan och kräva hyran av dig. Du kan välja att antingen betala hela eller en del av hyran dit. Du skulle kunna betala den gamla hyran till Hyresvärden och sen deponera skillnaden mellan den gamla hyran och den nya till länsstyrelsen. På så sätt visar du att du inte godkänner hyreshöjningen och i så fall kommer du inte att ligga i dröjsmål med betalningen.
När du sedan deponerat hyran till länsstyrelsen så är det upp till hyresvärden att agera. Om han inte inom viss tid visar att han har rätt till beloppet, skall länsstyrelsen återbetala beloppet till dig. Om du väljer att bestrida hyreshöjningen så kan du i din skrivelse till hyresnämnden även skriva att du tänker deponera mellanskillnaden till länsstyrelsen så att hyresvärden är medveten om det.

nbsp;


Annons

Annons

Kårjuristerna

Har du juridiska funderingar som du har ställts inför under din studietid? Kårjuristerna är juridikstuderande och svarar på allmänna juridiska frågor. Om du har en fråga du vill ställa till dem, kontakta dem via mejl: karjurist@us.uu.se, eller telefon: 018-480 31 41 Telefontid onsdagar 17–19. Inga frågor publiceras i Ergo utan frågeställarens tillstånd.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…