Annons
Annons
Trots segern var det ett dämpat UUS-gäng som firade på V-Dala nation.
Foto: Hanna Strandberg

Utebliven feststämning


Uppsala universitets studenter (UUS) tog än en gång hem segern i kårvalet, men glädjen infann sig aldrig under valvakan på V-Dala nation.

Endast 6,9 procent av kårens medlemmar valde att rösta i årets kårval, det första efter att medlemskapet blivit frivilligt. Rösterna var förhållandevis jämnt fördelade över de nio partier som ställde upp, med undantag för UUS som plockade hem nio mandat. Trots segern uteblev feststämningen och lokalen tömdes snabbt på folk.
– Det känns lite dubbelt. Vi har ju backat ett mandat och det känns inte roligt, men man kan inte gnälla när man fortfarande är största parti. Valdeltagandet var lägre än vi hade trott med tanke på hur duktiga partierna har varit på att kampanja och det lägger också sordin på stämningen, säger Karin Nordlund, förstanamn på UUS:s lista.
Det låga valdeltagandet beror på flera saker enligt Karin Nordlund. Ett stort antal av alla mecenatkort saknar fullständig kårvalskod, då nationslogotyperna har placerats så att de döljer den sista bokstaven i koden.
– Det är riktigt illa. För att kunna rösta måste de studenter som fått ett sådant kort vända sig till kåren eller till valstationerna för att få reda på sin kod – det blir en tröskel som är svår att ta sig över. Sedan är det ju så att även om man valt att vara med i kåren och tycker att kåren gör ett bra jobb är det få som bryr sig om vilka som sitter i kårfullmäktige.

Årets skräll var det nya kårpartiet Feministiskt studentinitiativ (FI) som kom in och tog fem mandat från de övriga partierna. Piratstudenterna (PS) backade ett mandat till fyra, liksom Moderata studenter Uppsala (MST). De tre rödgröna partierna backade alla ett mandat till fem och Rädda Carolina (RC) gick back med ett mandat till två. Det nya partiet Centerstudenter (CS) fick två mandat.
– Att Feministiskt studentinitiativ fick fem mandat är inte så förvånande – ett nytt parti lockar ofta nya väljare – men jag trodde att Gröna studenter skulle gå framåt, säger Karin Nordlund.
Under valvakans senare del snackades det en hel del om att årets valresultat kan komma att leda till paktbildning, då mandatfördelningen blev så jämn. Direkt efter att siffrorna tillkännagetts försvann partierna ut på gården för att diskutera möjliga koalitioner inför det kommande året.

nbsp;


Annons

Annons

VALRESULTATET


Mandatfördelning (förra årets siffror inom parentes)

Uppsala universitets studenter (UUS): 9 (10)
Gröna studenter (GS): 5 (6)
S-studenter (S): 5 (6)
Vänsterns studentförbund (VSF): 5 (6)
Feministiskt studentinitiativ (FI): 5 (–)
Piratstudenterna (PS): 4 (5)
Moderata studenter Uppsala (MST): 4 (5)
Centerstudenter (CS): 2 (–)
Rädda Carolina (RC): 2 (3)

Flest personkryss i varje parti:

Karin Nordlund (UUS): 51
Fatma Aksal (GS): 27
Elisabeth Dahlqwist (S): 15
Matilda Nilsson (VSF): 29
Jenny Jakobsson (FI): 57
Lukas Klingsbo (PS): 57
Tove Björnström (MST): 18
Isabella Carneström Edman (CS): 13
Karolina Andersdotter (RC): 23

Antal röstberättigade: 23 773
Totalt antal röster: 1 650 (6,9 )
Totalt antal personröster: 1 032

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…