Annons

Han utreder bostadsbristen


Politikerna är överens om att bristen på studentbostäder är ett problem, men trots det lyckas ingen hitta en fungerande lösning. Årets höstbudget väntas innehålla nya förslag. Samtidigt har regeringen beslutat undersöka varför det inte byggs fler studentbostäder i Sverige.

Nyligen fick Lennart Sjögren, före detta partisekreterare för Kristdemokraterna, uppdraget att ta reda på varför det byggs så få studentbostäder. Det ska han göra genom att besöka Sveriges sju största universitetsstäder, däribland Uppsala.
– Fokus kommer att vara på byggnationer och ombyggnationer. Det handlar om att skapa fler bostäder, inte i första hand om hur vi bättre utnyttjar befintliga bostäder, säger Lennart Sjögren.

Under sina besök på orterna kommer han bland annat att träffa alltifrån studenter till företagare och representanter för kommunerna.
– Förhoppningen är att det genom de här kontaktytorna kommer fram nya idéer.

Lennart Sjögren nämner också att det finns tidigare kända problem, till exempel den övergripande bilden av varför det byggs för få hyresrätter.
– Det finns en efterfrågan, men marknaden lyckas inte producera lönsamma hyresrätter. Det finns en mängd olika sätt man kan tänka sig för att till exempel få ner byggkostnaderna, säger Lennart Sjögren, som menar att det måste skapas bättre konkurrens på marknaden.

Han är inte heller främmande för att studentbostäder kan byggas lite enklare om man därmed kan minska kostnaderna. Men allt det är bara spekulationer, vad som kommer fram under utredningen återstår att se.
– Jag tror att mycket av nyckeln till den här frågan finns hos kommunpolitikerna. Kommunerna äger ofta byggbar mark men hur bra de är på att plocka fram detaljplaner för att visa på var man kan bygga varierar.

Kommunerna är inte ensamt ansvariga, menar Lennart Sjögren, men det borde ligga i deras intresse att se till att de som vill studera på orten också har någonstans att bo.

nbsp;


Annons

Annons

SÅ VILL PARTIERNA LÖSA BOSTADSBRISTEN

Regeringens höstbudget som presenteras den 20 september innehåller förslaget att sänka schablonavdraget för uthyrning i andra hand och därigenom öka intresset för att hyra ut till exempel en del av en lägenhet eller villa till studenter. Oppositionen vill istället fokusera på att det byggs fler bostäder.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…