Annons
Annons
Frida Persson och Selma Rydberg-Persson utgör halva familjen Rydberg-Persson. För dem har universitetets stipendier betytt ett rikare liv och större valfrihet.
Foto: Veronika Skärlund

Tungt skäl att plugga i Uppsala


Både Frida Persson och sambon Andreas Rydberg har bott och pluggat i Uppsala länge. Tack vare stipendier och låga levnadskostnader har de kunnat ägna många år åt att fördjupa sig i det de är intresserade av.

Under några år levde paret nästan uteslutande på pengar från olika stipendier, andra terminer har de kombinerats med studiebidrag eller föräldrapenning. nbsp;

– När jag var ny i Uppsala var det en kompis som lärde mig att söka stipendium. ”Du kommer inte att få något förrän tredje eller fjärde terminen” sa han, men tyckte att jag ändå kunde söka för att öva mig, berättar Frida Persson.

Så det gjorde hon och så småningom gav det resultat. Det första stipendium hon fick var ett bostadsbidrag på 1000 kronor från Smålands nation. nbsp;
– Men terminen efter skramlade det till i kassan. Det största stipendium jag har fått var på 21 000 kronor. Samma termin fick jag ett annat stipendium på 17 000 kronor.

Pengarna har inte sparats till något särskilt, men gjort att de kunnat unna sig saker som de annars inte skulle ha köpt. En sovsäck av extra bra kvalitet, ett par nya vinterskor eller bara bättre mat.
– Jag har dragit in nästan 300 000 på stipendier, säger Andreas Rydberg, och tillägger att det var innan han fick en doktorandtjänst som finansieras genom stipendium.

När Andreas får frågan om han hade studerat lika länge om han inte fått pengar från olika stipendiefonder är svaret givet.
– Inte en chans, säger han med eftertryck. nbsp;

Sen ett par veckor är Andreas pappaledig med ettåriga Selma. Frida är istället tillbaka i studiebänken. Efter att ha varit föräldraledig och arbetslös under ett par år bestämde hon sig för att påbörja en ny utbildning, till logoped. nbsp;

Eftersom CSN-pengarna är slut lever hon på diverse ströinkomster och hoppas på nya stipendier till hösten.
– Om du har läst mycket och fått bra betyg så är chansen stor att du förr eller senare får ett stipendium, säger Andreas Rydberg. Det gör väldigt stor skillnad om man får 20 000 kronor extra per termin. Då behöver man inte jobba vid sidan av studierna. Det är ett tungt vägande skäl till att plugga i Uppsala.


Veronika Skärlund nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…