Sveriges förenade studentkårers studentbudget för 2011 visar att studenter fortfarande gör av med mer pengar än de får i studiemedel.
Foto: Ida Nordenhem

Studenter fortsätter att gå back


Sveriges förenade studentkårer, SFS, kom i dagarna med sin årliga studentbudget som visar att studenterna går back med 740 kronor i månaden.

Varje år räknar SFS ut hur mycket landets studenter i genomsnitt gör av med på hyra, mat, nöjen, resor, studiematerial och andra nödvändiga utgifter varje månad. Siffrorna har framför allt hämtats hos Studentbostadsföretagen och Konsumentverket. I år visar studentbudgeten att studenterna går back med 740 kronor, trots att studiemedlet höjdes med nästan 500 kronor förra året och som vanligt räknades upp med konsumentprisindex vid årsskiftet.
– Regeringen måste höja studiemedlet. Det är en orimlig situation att studenter fortsätter att gå back varje månad och dessutom mer än föregående år. Den här situationen drabbar inte bara den enskilda studenten, utan också Sverige som kunskapsnation, säger Sabine Pettersson, vice ordförande för SFS, i ett pressmeddelande.

Uppsala studentkår tycker liksom SFS att det är ohållbart att landets studenter går back varje månad.
– Det är orimligt att det ser ut som det gör när regeringen samtidigt talar om uppbyggnaden av kunskapssamhället. Det ska inte straffa sig ekonomiskt att skaffa en högre utbildning, men SFS:s siffror visar att det gör det, säger Lars Niska, vice ordförande för Uppsala studentkår.
Det är framför allt kostnaderna för boende och studiematerial som tynger ner studentbudgeten, anser kåren.
– Bostadspriserna har skjutit iväg rejält, och jag skulle säga att det framför allt är detta som är problemet. När det är bostadsbrist går priserna upp, så en lösning på problemet skulle vara att bygga fler studentbostäder. Boendet i SFS:s kalkyl utgör 35,5 procent av studiemedlet, vilket är för dyrt. Max en tredjedel av studiemedlet bör gå till boendet, konstaterar Lars Niska.

Idag ligger studiemedlet på 8 920 kronor per fyraveckorsperiod, där lånedelen utgör nästan 70 procent (6 124 kronor) och bidragsdelen 2 796 kronor. En alltför ojämn fördelning, anser både SFS och Uppsala studentkår.
– Bidragsdelen och lånedelen bör vara lika stora. Det är motiverat att det finns en lånedel, men samhället har också ett ansvar eftersom man vill bygga ett kunskapssamhälle – vi tycker att samhället och individen ska ta lika stort ansvar, säger Lars Niska.

SFS:s studentbudget finns att ladda ner på hemsidan: http://sfs.se


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…
2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…