Annons
Annons
Fackeltåg. Studenterna samlades utanför Carolina Rediviva för att sedan marschera i formation till obelisken i Odinslund.
Foto: Jonas Löfvenberg

Firade med facklor, sång och bakelser


Lite sång, lite fackeltåg och en och annan bakelse. På tisdagen firades universitetets välgörare och donator, Gustav II Adolf i Uppsala.

Det är tisdagkväll i Uppsala och klockan är strax före sju. Utanför Carolina Rediviva har det samlats studenter för att med fackeltåg och fanborg fira Gustav Adolfsdagen. Studenterna ska marschera i formation ner för backen till obelisken i Odinslund där kör och åhörare väntar.
– Det är en gammal tradition, jag har faktiskt inte lyckats luska ut hur gammal, säger Ella Stensson.

Hon har vit studentmössa och högtidsdräkt under en varm vinterkappa som skyddar mot novemberkylan. Ella Stensson är Curator curatorum och representant för kuratorskonventet som arrangerar firandet tillsammans med Allmänna sången och Universitets- och studenthistoriska sällskapet.
– Efter sången fortsätter vi till Göteborgs nation för föredrag och fika med Gustav Adolfbakelser, berättar hon.

Skälet att just Gustav II Adolf firas är att han år 1624 säkrade universitetets fortlevnad genom en stor donation och ses därför som dess stora välgörare.

Nere vid obelisken är uppslutningen god. Alla lyssnar till sången under tystnad i fackelskenet och med Domkyrkan som fond. Några steg längre bort står Lars Arvidsson, även han i studentmössa. Han är marskalk i Värmlands nation och håller koll på omgivningen så inget ska störa.
– Jag tycker det är kanon med sådana här traditioner. Man känner att man får delta i något historiskt och då är det är noga med detaljerna, säger han.

När sången har tystnat och fanorna sänkts rör sig åhörare och deltagare ner mot Göteborgs för att lyssna på föredrag och fika.


Annons

Annons

KORT OM GUSTAV ADOLFSDAGEN

Donationen omnämns som ”den Gustavianska donationen” och bestod av bland annat 398 gårdar, 9 torp, 2 mjölkvarnar, 1 sågkvarn och 24 ängar.

Datumet för firandet är Gustav II Adolfs dödsdag. Han föddes den 9:e december år 1594 och föll i Lützen den 6:e november år 1632.

Föredraget hålls traditionsenligt om Gustav II Adolfs och hans gärning. Nationerna turas om att stå för lokal och försäljning av fika.

I år var före detta universitetsdirektör Johnny Andersson anförare
och föredraget hette De Gustavianska Arvegodsen .

Gustav Adolfbakelsen pryds av konungens siluett och är oftast
gjord i marsipan eller choklad.

Läs mer

2019-11-20 14:25
Många samlades i Karin Boye-biblioteket för att se en byst av poeten själv avtäckas. Uppsala var platsen där Karin Boyes…
2019-11-19 14:39
Carl Johan Casten Carlberg engagerar sig för nyanlända ingenjörer. Det är bland annat för sin roll i föreningen…
2019-11-18 15:21
I ett år har Flogsta vårdcentral stått tom. Nu planerar fastighetsägaren att göra om lokalerna till studentbostäder och…