Annons
Mona Anderson från Akademikerförbundet SSR.
Foto: Jakob Meijer

Lönetips på Eko


Kvinnor tjänar i snitt mindre än män. Men med koll på könsmaktsstrukturer och lite matnyttiga råd kan du klättra på lönestegen. På torsdagen hölls löneföreläsning på Ekonomikum.

Ett trettiotal kvinnliga studenter hade tagit sig till hörsalen i Ekonomikum för att få tips och råd inför framtida löneförhandlingar. Föreläsningen är sedan ett tiotal år är ett återkommande inslag vid universitet. Eftersom den under vårterminen infaller dagen innan internationella kvinnodagen hade man valt att lägga extra fokus på kvinnors löner.
– Ser man på siffror från Medlingsinstitutet har kvinnor i snitt 14,1 procent mindre i lön än män på i stort sett alla arbetsmarknadssektorer. Tyvärr är skillnaden ännu större ju högre upp i hierarkin man kommer, säger Mona Anderson, föreläsare och förbundssekreterare på Akademikerförbundet SSR.

Under sina år på förbundet tycker hon sig se en skillnad på hur män och kvinnor tar sig an en löneförhandling.
– Män är mer offensiva medan kvinnor är defensiva. När de tar kontakt med oss för att få hjälp handlar det om vad man får och kan göra, medan män berättar vad de ska göra, säger Mona Anderson.
– Min föreläsning handlar om att komma till insikt om hur man själv är och om det finns något man kan förbättra i sitt sätt att angripa det här.

Så vad ska man tänka på?
– Mellan tummen och pekfingret handlar 70 procent av en framgångsrik löneförhandling om hur man förberett sig. Har jag till exempel satt upp ett mål innan är det lättare att kunna styra och vara i kontroll under förhandlingen.


Annons

Annons

TIPS PÅ VÄGEN

Förbered dig väl och sätt mål inför förhandlingen. Ta inte första bästa erbjudande bara för att det är bättre än CSN. Även om du kanske saknar erfarenhet sitter du som nyexad på den senaste kunskapen i ditt ämne.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…