Annons
Annons
Martin Gunnarsson och Håkan Emilsson utanför Blåsenhus på torsdagen.
Foto: Jakob Meijer

Startar miljövänlig studentbilpool


Kör på biogas och dela på bilen Det vill ett gäng Uppsalastudenter som på torsdagen drog ut på en biogasbilturné på campus

Studenterna Martin Gunnarsson, Håkan Emilsson och Jonathan Andersson läser kursen Hållbar utveckling - projektledning och kommunikation på Cemus. Deras projekt har två syften, förklarar de. För det första att marknadsföra biogas som drivmedel.
– Fördelen med biogas är att det i princip är koldioxidneutralt, det vill säga att det ingår i ett slutet kretslopp och tillför ingen ny koldioxid, förklarar Martin Gunnarsson.
– Regeringen satsar på ett koldioxidneutralt samhälle, men transportsektorn har ett stort problem. Man har massa idéer, till exempel att ha större lastbilståg och energisnåla bilar. Men lösningarna bygger fortfarande på fossila bränslen, fortsätter Håkan Emilsson.

Martin Gunnarsson fyller i:
– Samtidigt kommer inte alla att kunna ha biogasbilar. Där kommer projekts andra syfte in – att kunna dela på bilen.

Allt som allt har Martin Gunnarsson renoverat och byggt om totalt fyra bilar, som alla går att köra på biogas.
– Jag tänkte att jag kan ju inte ha fyra bilar. Därför slängde jag ut en fråga på facebook om någon var intresserad.

Intresset bland vänner och bekanta var så pass stort att han inte kunde förmå sig att välja. Då föddes idén om utlåning. På torsdagen drog projektgruppen ut på en miniturné på Campus för att ge studenter möjlighet att provköra en biogasdriven bil. Just studenter är en bra målgrupp, menar de.
– I det långa perspektivet tror många att man behöver en bil. Men som student är man ofta bara i behov av en bil ibland. Man behöver den inte regelbundet, utan mer vid tillfällen då man kanske ska storhandla eller flytta, säger Håkan Emilsson.
Tanken är därför att studenter ska kunna hyra bilarna till självkostnadspris.

Finns det någon nackdel med att använda biogas?
– Tankställen är svåra att hitta. Särskilt ju längre norrut du kommer. Men det börjar komma mer och mer. Här i Uppsala finns det två, säger Martin Gunnarsson, som överlag ändå tycker att biogas är att föredra.

Studenterna hoppas nu att projektet ska kunna leva vidare efter terminen.
– Men vi vill inte att det ska leda till att man kör mer bil. Studenter är bra på att använda cykeln. Det får de gärna fortsätta med, säger Martin Gunnarsson.


Annons

Annons

ÖVERLÄGSET

Biogas är gas som bildas när organiskt material, såsom gödsel, avföring, avloppsvatten från industrier, slam från reningsverk, hushållsavfall och växter bryts ned av metanproducerande bakterier under anaeroba förhållanden.

Från miljösynpunkt är biogas ur klimatsynpunkt överlägset oljebaserade produkter.

Läs mer om biobilprojektet här

Källa: NE

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…