Annons
Annons
Sådär närvaro på årets sista fullmäktigemte.
Foto: Sara Borsiin

Debattglatt fullmäktige


Närvaron på verksamhetsårets sista fullmäktige var sådär – 75 procent jämfört med 90 procent som man stundtals uppnått under året. Desto bättre var det med debattlusten när studiesociala åsiktsprogrammet skulle revideras.

Uppsala universitets studenters Karin Nordlund, som inte kunde närvara hade skickat in ett yrkande om tillägg gällande studentnationerna. Tillägget innebär att Uppsala studentkår ska rekommendera alla studenter att bli medlem i en eller flera studentnationer.

Alla ledamöter var överens om att nationerna och dess verksamhet är bra. De som var för yrkandet menade att nationerna innebär en stor rekryteringskälla för kåren. nbsp;Caroline Erlandsson, UUS, anser att studentnationerna är något man ska värna om.
– nbsp;Nationerna ska vi vara vara stola över. nbsp; Det finns saker de kan kritiseras för, men vi ska inte ta dem för givet. De är hårt ansatta från flera håll och det finns en risk att de försvinner, säger Caroline Erlandsson som med många andra menade att det här är det minsta kåren kan göra för nationerna.

Gröna studenters Magnus Olofsson och Fatma Aksal tillhörde dem som vände sig mot yrkandet eftersom man då utelämnar andra studentorganisationer, till exempel Uppsalaekonomerna och Uppsala- teknolog och naturvetarkår.
– En stor del av studentpopulationen känner sig inte hemma i nationsvärlden, säger Fatma Aksal, som menar att kåren inte ska särbehandla vissa organisationer.

Efter en timmes debatt gav fullmäktige bifall till yrkandet. Kul initiativ , kommenterade Kuratorkonventets ordförande Viktor Lundqvist på twitter.

***

Vänsterns studentförbunds Rikard Engblom yrkade att Uppsala studentkår ska ställa sig mot marknadshyror. Politskt kontroversiellt eller logiskt att ta ställning mot, var frågan. Efter en kortare debatt röstades förslaget igenom till applåder av VSF och koaltionspartierna.

I samband med att studiesociala åsiktsprogrammet behandlades motionerade Arvid Hedén Gynnå, UUS, om att kåren ska arbeta för att studenter ska ha tillgång till alla självstudieplatser på campus, något som inte gäller i dag.

Edvin Alam, Moderata studenter, ansåg att tillägget var viktigt eftersom det rör sig om en studiemiljöfråga.
– Det handlar om flexibilitet för studenterna. Alla kanske inte heller trivs på de ställen man i dag har tillgång till.

Motionen röstades igenom utan votering.

***

På fullmäktigemötet i mars tog man beslut om att styrelsen till tisdagens möte skulle ta fram ett förslag på hur sektionerna ska ges inflytande i fullmäktige (läs mer här). Men propositionen lämnades aldrig in.

Magnus Olofsson förklarade detta med att styrelsen varit tvungna att lägga mycket tid på kommande års budget och verksamhetsplanering och att man inte haft tid att utforma propositionen. Därefter yrkade han på streck i debatten eftersom det inte fanns något förslag att diskutera, något som upprörde flera ledamöter i oppositionen.
– Att man som styrelse inte levererat något man är ålagd att göra är inte bara pinsamt utan även regelvidrigt, säger Michael Holtorf, MST.

Ledamöter från koaltionen menade att oppositionen kritiserade bara för kritiserandets skull, medan ledamöter från oppositionen ansåg att styrelsen försökte tysta debatten och försvåra fullmäktiges roll som granskare av styrelsen.

Efter en del ordväxlingar gav fullmäktige bifall till två yrkanden: att fullmäktige finner det anmärkningsvärt att styrelsen inte lagt fram en proposition, samt att nästa års styrelse ska utreda hur sektionerna ska ges plats i fullmäktige.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…