Annons
Annons
Två av arrangörerna till måndagens bostadsaktion: Johanna Dahlgren, Ung Vänster, och Lukas Löfling, Vänsterns studentförbund. Många har berättat att man sitter i en situation där man får vara nöjd med minsta lilla. Det är en talande beskrivning av hur det är , säger Lukas Löfling.
Foto: Jakob Meijer

Bostadsaktion i parken


På måndagen höll Vänsterns studentförbud och Ung Vänster en aktion för att uppmärksamma bostadsbristen i Uppsala. Förutom att bjuda på kaffe och kaka försökte man även förmedla bostäder mellan förbipasserande studenter.

”Var fan ska vi bo?” Det frågade sig representanter från Vänsterns studentförbund och Ung vänster under måndagens aktion i Engelska parken.

I Ergo nummer 8/2013 skriver företrädare för organisationerna att det görs för lite åt problemet i Uppsala, så som det ser ut i dag.
– I dag är det mer ekonomiskt fördelaktigt att bygga bostadsrätter än hyresrätter. Därför vill vi återinföra det statliga investeringsstödet för att stimulera byggandet av hyresrätter, förklarar Lukas Löfling, kårfullmäktigeledamot för VSF.

De vill även att man i Uppsala inför en bostadsförmedling som ska förmedla alla lediga hyresrätter, både med privata och kommunala hyresvärdar.
– Kommunen skulle även kunna se över parkeringsnormen. Många studenter har inte bil, men ändå byggs det stora parkeringar i anslutning till bostäderna. Det gör det mycket dyrare, samtidigt som man får mindre plats för nya bostäder, säger Johanna Dahlgren, från Ung vänster.

Studenter och förbipasserande gavs under dagen även möjlighet att anmäla sig till VSF och Ung Vänsters egen bostadsförmedling. nbsp;Runt tvåtiden hade en handfull personer anmält sig.
– Än så länge är det dessvärre bara folk som kryssat i att de söker boende – inte att de hyr ut. Så vi får se om vi kan hjälpa någon, säger Johanna Dahlgren och påpekar att exemplet är talande för hur situationen ser ut i dag.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…