Annons
Annons

Grannkommuner ska lösa bostadsbrist


Studentboende i Knivsta eller Enköping? Moderata studenter anser att bostadsproblemen kan lösas på regional nivå, bland annat med hjälp av Uppsalas grannkommuner.

I en debattartikel, som publicerades 29 juli i Upsala Nya Tidning, skriver Moderata studenter att man vill påskynda rekryteringsprocessen till universitet och högskola. Deras förslag utgår från att man skulle få det första antagningsbeskedet i slutet av maj eller början av juni, i stället för i juli. Detta för att ge nya studenter mer tid för att hitta boende.

Enligt Edvin Alam, ordförande i Modera studenter Uppsala, vill man i första hand se en satsning på nya bostäder i hela regionen – inte bara Uppsala. nbsp;I debattartikeln skriver de att de vill att man ökar tempot i byggandet av bostäder, och till att börja med ger temporära bygglov för studentboenden. De menar att detta skulle korta bostadsköerna både på lång och kort sikt.

Men då gäller det alltså att hela regionen satsar på nya bostäder och även på kollektivtrafiken, menar Edvin Alam.
- Uppsala har höjt tempot, men det räcker inte. Hela regionen måste ta ansvar, säger han.

Vilka kommuner tänker ni främst på?
– Enköping och Knivsta framför allt. Till Knivsta tar det tio minuter med tåg. Skulle man bygga ut kollektivtrafiken med tätare förbindelser under kvällar och helger tror jag att det för många skulle vara ett rimligt alternativ.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…