Annons
Annons
Kårstyrelsen och ordförande Fredrik Pettersson framför verksamhetsplanen.
Foto: Ida Nordenhem

Kåren har en plan


Verksamhetsplanen röstades igenom med några ändringar och mycket diskussion. Studielön och stimulans för bostadsbyggande var några frågor som lyftes på höstterminens första fullmäktigemöte.

Utan vare sig den klassiska ”fum-smörgåsen” eller kaffe att fukta strupen med samlades ett femtiotal studenter för höstterminens första fullmäktigemöte. Kvällen inleddes med tal av rektor Eva Åkesson, som passade på att meddela att det varit rekordstort söktryck på Uppsala universitet i höst, samt att ”vi ska vara stolta över att tillhöra topp 100 när världens universitet rankas”. Frågestunden som följde dominerades av frågor kring stiftelsereformen (läs mer om förslaget här.)
– Vi är inte helt säkra på att stiftelser är den mest relevanta formen för att uppnå autonomi, sa Eva Åkesson, som tycker att remisstiden är väl kort, även nu då den blivit förlängd.

Överlag tycker rektorn att det behövs mer självständighet för lärosätena. Bland annat jämförde hon myndighetsmodellen med en tvångströja.
– Vi blir ibland för långsamma.

Uppsala studentkårs ordförande Fredrik Pettersson tog sedan vid och höll ett tämligen högtidligt tal om studenters möjligheter att förändra världen.

Den stora punkten för kvällen var verksamhetsplanen för perioden 2013–2014. Den innehöll två fokusfrågor som kåren ska prioritera under verksamhetsåret. Kårsamverkan är en av dessa: hur Uppsala universitetets olika kårer ska samarbeta och hur man ska hitta en form för att fatta gemensamt fatta beslut. nbsp; nbsp;

Den andra fokusfrågan gällde, föga överraskande, kårens ekonomi.
– Som det ser ut nu så kommer vi inte ha pengar om fyra år, så det är en högst relevant fråga, sa ordförande

Fredrik Pettersson, som också betonade att alla nödvändiga nedskärningar ännu inte kunnat göras då detta ”inte skulle vara sunt för kårens verksamhet”. nbsp;

Ekonomifrågan ledde till en lång diskussion. Yasmin Hussein, S-studenter, hade invändningar mot en formulering i verksamhetsplanen, som löd: ”Uppsala studentkår är som organisation inte förberedd på detta inkomstbortfall”. Detta, menade hon, är ”historierevisionism” som framställer tidigare styrelser i orättvis dager. Sektionaliseringen, menade Yasmin Hussein vidare, genomfördes bland annat som en förberedelse för framtida inkomstbortfall. Styrelsen höll med, men tyckte att oavsett ”förberedelser” var man alltså inte ”förberedd” på situationen.

I samband med den föreslagna verksamhetsplanen hade Gröna studenter lämnat in en motion som gällde hur kåren ska driva bostadsfrågor. Magnus Olofsson föredrog motionen, som gick ut på att Uppsala studentkår bör inta en aktiv roll istället för det att endast vara en ”passiv informationskälla” när det gäller bostadssituationen för studenter. Sittande kårstyrelse ställde sig positiv till majoriteten av Gröna studenters föreslagna omformuleringar, varpå de bifölls.

Lottdragning fick två gånger avgöra på grund av att röstsiffrorna visade 20 för bifall och 20 för avslag, medan en ledamot avstod. Den ena gången rörde det en skrivelse från Gröna studenter om att verka för nationella stimulanser till bostadsbyggande, och den andra om huruvida Uppsala studentkår ska driva frågan om studielön. Båda gångerna slumpades lotten med ”avslag” fram.
– Vi har uppenbarligen högre ambitioner för den här studentkåren än ni, konstaterade Miranda Cox från Vänsterns studentförbund.

VSF:s motion – som innehöll ”en verkligt radikal och en lite mildare del” – ville även skriva in i verksamhetsplanen att Uppsala studentkår ska arbeta för att höja bidragsdelen av Csn. Detta sa styrelsen sig hålla med om, men menade att det helt enkelt inte fick plats och att man då skulle vara tvungen att stryka någonting annat.

Bland annat S-studenter var kritiska till detta svar. Yasmin Hussein menade att farhågorna om att kårens påverkansarbete skulle bli lidande av nedskärningarna nu besannats.
– Det är uddlöst att inte driva det här, sa hon och tryckte på att det är just nu, när socialförsäkringsutredningen pågår, som det är läge att göra det.

Mötet ajournerades, som väntat till tisdagen, 17/9, då motionen om UTN:s eventuella kårstatus väntas ta stort utrymme.


Annons

Annons

Läs mer

2025-06-23 13:46
Civilingenjörsstudenten Josephine Maglio har fått utmärkelsen Årets Uppsalastudent 2025, meddelar Uppsala universitet på…
2025-06-19 10:21
Bostadsportalen och stödfunktionen Studentboet, startad av Uppsala studentkår, läggs ner. Sista dagen för verksamheten…
2025-06-09 13:05
På onsdagsförmiddagen kom beskedet från Uppsala universitets områdesnämnd för humaniora och samhällsvetenskap: Det blir…