Annons
Ett sextiotal studenter stämde upp under måndagskvällen.
Foto: Pär Ullrich

Sångfåglar inför jury


I Idol- och körslagstider är sång och musik populärare än någonsin, och så även på Kalmar nation. På måndagskvällen hölls audition för nya körmedlemmar. Konkurrensen mellan de sextiotal personer som tog chansen att provsjunga var hård.

Kören på Kalmar nation har varit verksam i trettio år. Vid uppstarten bestod den av cirka tio nbsp;medlemmar. Sedan dess har den växt och i dagsläget pendlar medlemsantalet mellan 40–60 nbsp;sångfåglar. Inför varje ny termin arrangeras en audition där studenter får möjlighet att provsjunga.

Laura Betnér är körens förman och tillsammans med dirigent Elias Castegren ansvarade de för nbsp;måndagens audition som lockade omkring sextio personer.
– Egentligen är det ingen riktig audition utan mer som en provrepetition. Man sjunger inte själv nbsp;som i Idol utan de nya medlemmarna går in i grupper om fyra och sjunger tillsammans med oss, nbsp;säger Laura Betnér och påpekar bestämt skillnaderna mellan dagens tillställning och det omtalade nbsp;TV-programmet.

Och visst skiljer sig tillvägagångssättet avsevärt från Idol. De båda ”Baggarna” lös med sin nbsp;frånvaro och även om dirigent Elias Castegren förfogar över ett klädsamt skägg är han knappast nbsp;lika elak som tv-programmets Alexander Bard. Stämningen är glad och ingen riskerar en utskällning. Samtliga nbsp;körmedlemmar agerar jury och tar kollektiva beslut när det gäller rekryteringen, även om Elias nbsp;Castegren och Laura Betnér har huvudansvaret.
– Den här provrepetitionen är till för att hjälpa folk att hitta sina stämmor. Vi måste tänka på att nbsp;hålla balansen mellan alt, tenor, bas och så vidare. Tidigare tog vi in alla, vilket kunde resultera i att nbsp;60 av de 120 personerna som kom till repetitionerna var altar. När vi vet vilka stämmor folk har så nbsp;vet vi också hur många nya vi kan ta in, säger Elias Castegren.

För att kunna hålla ett rimligt medlemsantal med harmoni mellan stämmorna kan inte alla som vill nbsp;gå med i kören. Konkurrensen är med andra ord hård. Avsaknaden av tv-kameror gör att tondöva nbsp;spexare som suktar efter sina femton minuter i rampljuset på Idols uttagningar uteblir från Kalmar.

Alla som är där vill komma med och därför är det en pirrig skara studenter som sjunger.
– Många har den här lite nervösa audition-känslan, även om det inte är en audition i ordets rätta nbsp;bemärkelse, säger Elias Castegren.

En som inte är nervös är Amelie Farinotte. Hon har varit i Uppsala i två veckor och för henne var nbsp;det en självklarhet att engagera sig i kören.
– Jag gillar att sjunga och vill gärna träffa andra sångare och musiker. Tidigare sjöng jag i kör på nbsp;folkhögskolan, säger hon.

Det som lockar med kören är gemenskapen och möjligheterna till att knyta nya kontakter. Och nbsp;trots konkurrensen från de övriga deltagarna är hon inte nervös.
– Nej, mer lite glatt nervös kanske. Jag tror att Kalmars kör är snällare och mer tillåtande än nbsp;alternativen, säger hon med ett leende.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…