Sångfåglar inför jury
Kören på Kalmar nation har varit verksam i trettio år. Vid uppstarten bestod den av cirka tio nbsp;medlemmar. Sedan dess har den växt och i dagsläget pendlar medlemsantalet mellan 40–60 nbsp;sångfåglar. Inför varje ny termin arrangeras en audition där studenter får möjlighet att provsjunga.
Laura Betnér är körens förman och tillsammans med dirigent Elias Castegren ansvarade de för nbsp;måndagens audition som lockade omkring sextio personer.
– Egentligen är det ingen riktig audition utan mer som en provrepetition. Man sjunger inte själv nbsp;som i Idol utan de nya medlemmarna går in i grupper om fyra och sjunger tillsammans med oss, nbsp;säger Laura Betnér och påpekar bestämt skillnaderna mellan dagens tillställning och det omtalade nbsp;TV-programmet.
Och visst skiljer sig tillvägagångssättet avsevärt från Idol. De båda ”Baggarna” lös med sin nbsp;frånvaro och även om dirigent Elias Castegren förfogar över ett klädsamt skägg är han knappast nbsp;lika elak som tv-programmets Alexander Bard. Stämningen är glad och ingen riskerar en utskällning. Samtliga nbsp;körmedlemmar agerar jury och tar kollektiva beslut när det gäller rekryteringen, även om Elias nbsp;Castegren och Laura Betnér har huvudansvaret.
– Den här provrepetitionen är till för att hjälpa folk att hitta sina stämmor. Vi måste tänka på att nbsp;hålla balansen mellan alt, tenor, bas och så vidare. Tidigare tog vi in alla, vilket kunde resultera i att nbsp;60 av de 120 personerna som kom till repetitionerna var altar. När vi vet vilka stämmor folk har så nbsp;vet vi också hur många nya vi kan ta in, säger Elias Castegren.
För att kunna hålla ett rimligt medlemsantal med harmoni mellan stämmorna kan inte alla som vill nbsp;gå med i kören. Konkurrensen är med andra ord hård. Avsaknaden av tv-kameror gör att tondöva nbsp;spexare som suktar efter sina femton minuter i rampljuset på Idols uttagningar uteblir från Kalmar.
Alla som är där vill komma med och därför är det en pirrig skara studenter som sjunger.
– Många har den här lite nervösa audition-känslan, även om det inte är en audition i ordets rätta nbsp;bemärkelse, säger Elias Castegren.
En som inte är nervös är Amelie Farinotte. Hon har varit i Uppsala i två veckor och för henne var nbsp;det en självklarhet att engagera sig i kören.
– Jag gillar att sjunga och vill gärna träffa andra sångare och musiker. Tidigare sjöng jag i kör på nbsp;folkhögskolan, säger hon.
Det som lockar med kören är gemenskapen och möjligheterna till att knyta nya kontakter. Och nbsp;trots konkurrensen från de övriga deltagarna är hon inte nervös.
– Nej, mer lite glatt nervös kanske. Jag tror att Kalmars kör är snällare och mer tillåtande än nbsp;alternativen, säger hon med ett leende.