Annons
Annons

US avsäger sig kårstatus


Då. Tårar av ilska.
Nu. Glädjetårar.
På tisdagen röstade Uppsala studentkårs fullmäktige ja till att avsäga sig kårstatusen för teknatfakulteteten. Något som öppnar upp för att Uppsala teknolog- och naturvetarkår blir egen kår.

På ett uppmärksammat kårfullmäktigemöte i december 2012 beslutade Uppsala studentkårs fullmäktige att söka kårstatus för teknatfakulteten - ett beslut som upprörde många av de teknatstudenter som var på plats i Ihresalen i Engelska parken.
På tisdagens sammanträde syntes nu i stället glädjetårar hos några av de studenter som tagit sig till Blåsenhus. Anledningen: Fullmäktige gav bifall till motionen om att avsäga sig kårstatusen för teknat, som i det här fallet kan börja gälla från och med 1 januari 2014.

Beslutet var på förhand väntat med tanke på att Uppsala universitets studenter och Moderata studenter - två kårpartier som gått till val på att UTN ska bli egen kår - har majoritet i kårfullmäktige. Frågan väckte ändå, som vanligt, debatt.

Sabina Karvo, Grön student, oroade sig för att Uppsala på sikt kan få ett liknande kårsystem som i Lund.
nbsp;Det har inte givit dem en styrka mot universitet, snarare en splittrad fasad mot universitetsledning och övriga samhälle, säger hon.

Martin Norlin, styrelseledamot i UTN, höll med, men ändå inte.
nbsp;Självklart vill vi inte ha det som i Lund. Det är därför vi vill hitta en fredlig väg att gå istället för att bilda kårparti och rösta ut oss själva. Vi vill få till en fredlig lösning på det här så att vi kan få ett gott samarbete i framtiden.

Yasmin Hussein, S-student och tidigare vice ordförande för Uppsala studentkår, var frågande till att rösta genom motionen.
nbsp;Jag tycker det är konstigt att riva upp monumentalt stora beslut på det här sättet. Vad händer om vi gör det, vad hindrar oss från att riva upp andra viktiga beslut? Vi kan inte implodera varje år.

Flera ledamöter lyfte upp den ekonomiska aspekten och hur man ska hinna med en sådan stor omstrukturering på mindre en ett halvår som skäl till att rösta avslag. nbsp;Gustav Sundell, UUS, menar att det redan nu finns planer på hur det ska gå till väga.
nbsp;Den rambudget vi tog beslut om i våras utgick från att vi inte hade teknat. Att tycka vi måste ta konsekvenserna nu är lite missvisande eftersom vi har vetat det här sedan i våras, säger han.
nbsp;Och vad blir egentligen konsekvenserna av ett sådant här beslut? Vi slipper sitta och käbbla om det här i fullmäktige.

Innan man gick till beslut i frågan valde Michael Holtorf att beskriva relationen mellan Uppsala studentkår och UTN som ett olyckligt äktenskap där den ena håller kvar den andra som försöker fly huset. nbsp;

Så frågan är då. Är det slut nu?


Löpande uppdatering sker under onsdagen


Annons

Annons

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…