
Vill öka med hjälp av nationer
US ordförande Fredrik Pettersson menar att man nu måste öka fokuset på att nå ut till nya studenter. Och enligt honom fyller sektionerna en viktig funktion när det kommer till att locka till sig fler medlemmar.
– Det finns lite olika idéer, men vi har ännu ingen färdig plan. Men jag tror att vi måste nå ut genom våra egna kanaler, i det här fallet sektionerna som träffar och är närmare studenterna i ett tidigare skede. Genom sektionerna ska vi ta ett ännu tydligare grepp om medlemsrekryteringen.
Fredrik Pettersson hoppas även på hjälp från nationerna.
– nbsp;Jag tror att vi också behöver nå ut till dem som jobbar med rekrytering på nationerna så att de förstår vikten av kårmedlemsskapet och kan förmedla det vidare till nya studenter.
Sedan kårobligatoriets fall har Uppsala studentkår årligen tappat medlemmar. nbsp;Färre studenter och studieplatser vid universitet kan vara en förklaring. Fredrik Pettersson tror även att det finns andra orsaker.
– Det är inte jättelätt för studenter att förstå hela kårbiten. Ofta är det tydligare i andra sammahang och studentföreningar vad man vinner av att bli medlem. För en verksamhet som jobbar med studiebevakning och studentrepresentation är det svårare. Men det ligger fortfarande på oss att bli bättre på att förklara vad vi gör.
Samtidigt som kåren tappat medlemmar har nationsmedlemmarna blivit fler. Jämfört med hösten 2012 har nationerna ökat med 1 400 medlemmar, drygt 4 procent.
– Det är svårt att säga varför, jag vet ju inte alla variabler som spelar in. Men en grej kan vara att nuförtiden kan man vara med i fler nationer än en. Det absoluta antalet studenter vid nationerna kan vara mindre, men lösta medlemskap kan vara fler, säger Fredrik Sixtensson, ordförande för kuratorskonventet.
Om det är något nationerna gör bättre, och som i sin tur kan påverka siffran, är det att man i dag har blivit bättre på att marknadsföra sig.
– Förr fick vi många medlemmar gratis eftersom det var kår- och nationsobligatorium. Man behövde inte arbeta för att marknadsföra sig. Nu måste man det och vi kan med åren ha blivit bättre på det. I dag syns vi på nätet och i stan på ett helt annat sätt, jämfört med för tre år sedan, säger Fredrik Sixtensson.
För Uppsala studentkår handlar det om att göra samma resa som nationerna när det kommer till marknadsföring. Och Fredrik Pettersson är optimistisk. Jämfört med vårterminen 2013 är medlemssiffrorna i stort sett oförändrade, vilket kan tyda på att medlemstappet sedan kårobligatoriets fall är på väg att plana ut.
– Vi kommer aldrig tillbaka till att alla studenter är anslutna. Men jag tror att det här är en trend som går att vända. Nu har medlemstappet förhoppningsvis planat ut och inom de närmsta åren hoppas vi kunna vända uppåt igen.
TAPPAR OCH ÖKAR
I slutet av förra veckan hade 20 465 personer betalat kåravgift – jämfört med HT12 rör det sig om en minskning med närmare 8 procent (samma antal dagar in på höstterminen 2012 var siffran 22 187). nbsp;Vårterminen 2013 låg siffran på 20 458.
Antalet nationsmedlemmar hösten 2013 är än så länge 33 552 – jämfört med HT12 rör det sig om en ökning på drygt 4 procent (samma antal dagar in på höstterminen 2012 var siffran 32 151). nbsp;I våras låg siffran på 31 314. nbsp; nbsp;