Annons
Annons
Valentina Chapovalova har en magister i matematik och läser nu en kandidat i datavetenskap. Erik Svensson går kandidatprogrammet i matematik och läser även han datavetenskap.
Foto: Sara Borsiin

Matte för uttråkade


Ett häfte med matematiska problem blev till en bok. Särskilt riktad är den till skolelever som vill fördjupa sig – men vem som helst med grundskolematte i bagaget kan ha behållning av boken, tror författarna.

Du har ett glas kaffe och ett glas mjölk, med lika mycket i varje. Så tar du en tesked kaffe, häller i mjölken och rör om. Sedan tar du en tesked av den blandningen och häller tillbaka i kaffeglaset. Är det nu störst andel mjölk i kaffeglaset eller tvärt om?

Det första problemet i boken Matematisk utflykt – 40 problem med eleganta lösningar är också Valentina Chapovalovas personliga favorit.
– De flesta svarar fel på den.

Bokens andra författare, Erik Svensson, tycker att det på ett bra sätt illustrerar hur många av bokens problem ska lösas.
– Det fina är att du inte ska behöva räkna på det. Det går att räkna ut, men det lättaste är om man bara tänker rätt, säger han.

Det började i Möbius – en matematikinriktad studentförening – där en mängd matematiska problem cirkulerade.
– Det vore tråkigt om de, och lösningarna, skulle försvinna när medlemmarna gjorde det, så vi började arbeta på ett häfte, berättar Erik Svensson.

Samlingen växte, och förutom själva lösningarna skrevs det även diskussioner om varför problemen var intressanta och vad de kunde användas för. Här kom Valentina Chapovalova in i bilden: sammanställningen ”sammanföll med en period då jag ville ge ut någonting”, som hon beskriver det.

Sedan några år tillbaka driver Valentina Chapovalova en matteblogg och ger extraundervisning i matematik – ofta för uttråkade ungdomar som vill ha mer utmaning än de får i skolan. Just den gruppen är också särskilt påtänkt som målgrupp för boken.
– Den behövs i klassrum där elever har tråkigt, konstaterar Valentina Chapovalova, som själv hade lätt för matematik som barn – och redan då fick chansen att fördjupa sig. Nu vill hon ge andra samma möjlighet.

Efter att inte ha fått gehör hos något etablerat förlag (”de sa att intresset inte är tillräckligt stort”) bestämde författarduon sig för att finansiera projektet med så kallad crowdfunding: folk kunde förbeställa boken och därmed bidra med vad som krävdes för tryckeriet. Det gick oväntat bra.
Både Valentina Chapovalova och Erik Svensson tycker om att lära ut matte, och kan tänka sig skriva matematikböcker i framtiden. Men just det här formatet är uttömt, känner de.
– Detta är verkligen de 40 bästa problemen vi kunde komma på, säger Valentina Chapovalova.

Kaffe- och mjölkglaset då? Efter operationerna är andelen kaffe i mjölkglaset lika stor som den av mjölk i kaffet. Även Ergos utsända svarade fel.


Annons

Annons

mattebloggen går det att beställa Matematisk utflykt – 40 problem med eleganta lösningar. Där finns även två gratiskapitel att ladda ner

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…