Annons
Annons
Peter Boman, biträdande regionsdirektör Akademiska hus, och Sara Westberg, vd för Studentstaden, delar ut klappar till kårordförande Fredrik Pettersson.
Foto: Jakob Meijer

90 nya studentbostäder


60 enrummare och 30 tvåor. Det planerar Studentstaden att bygga. ”Ett litet steg i rätt riktning”, tycker kårordförande Fredrik Pettersson, om lägenheterna som beräknas ha en hyra på runt 5 000 kronor.

På tisdagen meddelade Studentstaden att det planeras för 90 nya studentbostäder. Detta efter att de tecknat avtal med Akademiska Hus om försäljning av mark i hörnet Dag Hammarskjölds väg och Döbelnsgatan.
– Det är jättekul att få komma igång, och det känns positivt att få bidra till Uppsalastudenterna, säger Sara Westberg, vd för Studentstaden.

Tillsammans med representanter från Akademiska hus besökte hon Uppsala studentkår för att lämna över en ”julklappssäck” med 90 paket till kårordförande Fredrik Pettersson.

Innehållet var visserligen wellpapp, men Fredrik Pettersson var nöjd ändå. Han beskriver ”gåvan” som ett litet steg i rätt riktning.
– nbsp;Det saknas fortfarande några tusen bostäder, så 90 nya löser inte bostadssituationen för studenterna. Samtidigt finns det inga snabba lösningar, och vi får vara glada för att det görs något. Men vi förväntar oss fortfarande att man ska öka takten i byggandet, säger Fredrik Pettersson.

Studentstaden har planer på att inom en femårsperiod bygga 1 000 nya studentbostäder. ”Om allt går som vi vill”, poängterar Sara Westberg. nbsp;

Inflyttning i de 90 nya lägenheterna planeras till årsskiftet 2015/2016. Det rör sig om sammanlagt 60 ettor på 30 kvadratmeter, och 30 tvåor. nbsp;Hyran beräknas ligga på runt 5 000 kronor – vilket motsvarar mer än hälften av vad en student får i studiemedel.

Tycker du det är en rimlig hyra?
– Det ligger på den övre gränsen. Just det här projektet har särskilda förutsättningar, till exempel med läget som gör att vi bygger större än vad som är optimalt. Vanligtvis bygger vi mindre, vilket också gör att hyran blir lägre. Men jag tror och hoppas att bostäderna kommer att vara attraktiva hos studenterna, säger Sara Westberg.
– Sedan ser situationen olika ut för olika studenter. Alla lever inte på studiemedel och bidrag, utan jobbar också.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?