
Hållbarhetsgruppen
Vad har gruppen för mål?
Sanna: Att få in hållbar utveckling i universitetets alla utbildningar. Universitetets miljömål har kretsat kring yttre faktorer – att minska tjänsteresor, pappersförbrukningen... Nu måste man börja fokusera inåt: Vilka individer formar vi på det här universitetet? Vilken kunskap vill vi att de har med sig när de lämnar Uppsala universitet? Här kommer hållbar utveckling in
Håkan: Uppsala universitet håller på att starta upp en arbetsgrupp som ska utreda hur man i framtiden ska kunna integrera hållbarhetsfrågor i universitets verksamhet. Vi ska hjälpa till att influera och ge förslag till den.
Vad har ni gjort under hösten?
Håkan: Vi har tillsammans tagit fram ett styrdokument för hur arbetsgruppen ska jobba.
Vad händer under vårterminen?
Sanna: Information om gruppen har gått ut till sektionerna som ska utse varsin representant. Vi ska ha ett uppstartsmöte i januari och då sätter vi en arbetsplan för våren.
Håkan: Jag skulle gärna se att gruppen diskuterar definitionen av hållbar utveckling grundligt och lyfter perspektiv som makt och etik: Vem ska utvecklingen vara hållbar för? När ska samhället vara hållbart och hur länge ska det hålla? Det krävs att sådana typer av frågor diskuteras och att det skapas en samsyn bakom dem.
Kåren har haft en miljögrupp förut, men ingen hållbarhetsgrupp. Är det förvånande att det inte funnits någon sådan tidigare?
Håkan: Hållbarhet ligger i tiden. Kåren väljer att synka arbetet och starta en grupp för hållbarhet samtidigt som universitetet tar steget ut och satsar på det här. Det känns bra.
En del utbildningar på Uppsala universitet har redan interagerat perspektivet hållbar utveckling, men det saknas en gemensam nämnare, menar Håkan och Sanna.
Håkan: Det är där vi, gruppen, kommer in. Här kommer man kunna diskutera hållbarhet tillsammans med representanter från helt andra utbildningsprogram. Här finns potential att få en mycket större helhetssyn och kunna komma med kreativa idéer som faktiskt spänner över hela Uppsala universitet.
En stor utmaning med hållbar utveckling handlar om att göra folk till ”change agents” – aktiva samhällsförändrare, enligt duon. nbsp;
Sanna: Vi vill se till att universitetet ger de verktyg studenterna behöver för att själva driva en förändringsprocess för att uppnå hållbar utveckling. Utgår man från att människor inte ska förändra, säger man i princip att det är bra som det är. nbsp;