
Studenter fick inte säga sitt
I början av veckan fattade Uppsala läns landstingfullmäktige beslut om nya busstaxor för Upplands lokaltrafik. För resande inom länet med månadskort blir det billigare, men dyrare för de som reser inom stan. Förslaget om de nya taxorna har kritiserats, bland av Uppsala studentkårs ordförande Fredrik Pettersson. nbsp;Han tycker det är tråkigt att landstingsfullmäktige nu sagt ja till förslaget.
– För många studenter blir det betydligt dyrare om man vill åka kollektivtrafik, säger han.
Samma dag som beslutet togs, 4 februari, publicerades en debattartikel i Upsala nya tidning, undertecknad av Fredrik Pettersson och de fyra andra ordföranden för studentkårerna i Uppsala. I artikeln är de kritiska till att ingen tagit kontakt med studenterna.
– De som vill driva igenom beslutet har lyft att det är fler som tjänar än förlorar på att genomföra det här. Det är mycket möjligt. Men en väldigt stor grupp som drabbas av det här är studenter, som ofta bor i studentbostadsområden som ligger utanför stan. Vi tycker det hade varit relevant och nyttigt att ha en dialog med oss, säger Fredrik Pettersson.
Kårerna skriver även: ”Vår begäran om en minut av landstingsfullmäktiges tid, för att framföra vår åsikt rörande förslaget, nekades av fullmäktiges ordförande.”
När Ergo ringer upp ordförande Lennart Hedquist (M) säger han att studenterna missuppfattat hur ordningen på ett sammanträde ser ut. nbsp;Vem som helst, till exempel en intressegrupp eller organisation, kan inte få tid i talarstolen.
– Det är de ordinarie ledamöterna som har yttranderätt, inte ens ersättare som är där får tala, säger Lennart Hedquist.
– Det grupper kan göra är att dela ut information eller skrivelser till fullmäktigeledamöter i anslutning till ett sammanträde. Men att just gå upp i talarstolen är inte något de får göra.
Om Lennart Hedquist själv fått bestämma hade studenterna fått framföra sin åsikt på sammanträdet.
– Men det finns inga möjligheter. Det skulle i sådana fall öppna en sluss till att fler gör det förutsätta regeländring, säger Lennart Hedquist och påpekar att detta gäller för alla landstingsfullmäktigen i landet.
– Att tro att jag är negativ i sak är orimligt. Jag satt själv som ordförande för Uppsala studentkår 1965-66. Det gör det ännu mer oförskämt att tro att jag skulle vara negativ till att låta dem tala.
Fredrik Pettersson är medveten om reglerna för yttranderätt på mötet.
– Vi ville få möjlighet att framföra våra åsikter i den mötesform där beslutet skulle fattas. nbsp;Men den enda information jag fick efter att jag ställt frågan var att ordförande inte var villig. Det är mycket möjligt att det inte fanns några möjligheter över huvud taget, men det är ingenting som framfördes. Det var ett nej, men att vi kunde dela ut flygblad.
Att beslutet är taget innebär inte att kåren kommer sluta engagera sig i frågan.
– Förutom kostnadsbiten har man bytt princip att det är ett kort som gäller för kollektivtrafiken. Jag har förstått det som att i den sakfrågan fanns det en bredare majoritet att ha ett enhetligt pris. Nu får vi ligga på att man ska sänka det priset helt enkelt.
De nya priserna väntas börja gälla från och med april.
NYA PRISER
Förslaget framtaget av kollektivtrafikförvaltningen UL på uppdrag av kollektivtrafiknämnden skulle innebära en höjning av busstaxan med runt 50 procent. Ett månadskort med studentrabatt höjs då från 370 till 550 kronor. nbsp;
Källa: UL