Annons
Lammfärsen i hamburgaren kommer nu från kravmärkta får på Gotland.
Foto: Sara Borsiin

Första kravmärkta nationen


I veckan kom beskedet att Gotlands nation blir den första kravmärkta nationen i Uppsala. Överlycklig kommenterar köksmästare David Nilsson, som är en av dem som drivit igenom märkningen.

Det var i våras som köksmästare David Nilsson och tredjekuratorn Amanda Lönngren började undersöka möjligheterna för Gotlands nation att få en helt kravcertifierad nation. I onsdags blev det klart att nationen är godkänd.

– Jag blev jätteglad när vi fick beskedet och vi är överlyckliga måste jag säga, säger David Nilsson.

Det är det första av tre steg som man nu har uppnått, där minst 15 av basvarorna i köket ska vara kravmärkta. Ett certifieringsföretag i Uppsala kontrollerar sedan att Gotlands följer sitt åtagande. Tillsammans med företaget har man också tagit fram en miljöpolicy.

– Det är den första nivån av krav och det innebär att vi också ska fortsätta att arbeta med det här, säger David Nilsson.

Studenterna kommer att se förändringen på menyerna, med tydligt utmärkta rätter. Bland annat blir hamburgaren helt godkänd med kravmärkt lammfärs från Gotland. I Uppsala finns ekologisk mat på flera nationer, men Gotlands är den första som har fått certifieringen. nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

FAKTA KRAV:

Det finns tre nivåer av kravmärkning hos restauranger, från 1 till 3, där 3 har högst andel märkta varor. Restaurangen betalar för att få använda märkningen i marknadsföringssyfte, och för att bli kontrollerade av en revisor på certifieringsföretaget som Krav använder sig av. Också bokföringen kontrolleras eftersom att det är andelen av inköp av märkta varor som räknas.

Krav ska främja ekologiskt odlad och producerad mat, i djurhållning, fodertillverkning, fiske med mera.

nbsp;

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…