Annons
Kampanjen Fossil free vill att Uppsala universitet ska sluta investera i fossila bränslebolag.
Foto: Ida Forsgren

Hundratals marscherade för klimatet


“Tomma ord och mera prat, räddar inte vårt klimat ” skanderade de cirka 200 personer som under söndagseftermiddagen deltog i den People’s Climate March som påverkansrörelsen Avaaz organiserat.

Kampanjen har lockat både studenter och andra engagerade uppsalabor och på samlingsplatsen nedanför slottet är stämningen god.
– Vi har namnunderskrifter från drygt 1 000 personer som efter att vi tågat till Stadshuset, kommer lämnas över till kommunalrådet Stefan Hanna (C). Genom detta är Uppsala med och påverkar FN:s klimatmöte den 23 september, berättar Avaazmedlemmen och initiativtagaren Michel Rowinski.

Detta sker inte bara i Uppsala. Över hela världen samlar Avaaz in namnteckningar i hopp om att påverka de politiker och beslutsfattare som deltar i klimatmötet. nbsp; Ett av de krav som ställs är att vi innan år 2050 ska ha övergått till 100 procent förnybar och ren energi för att på så sätt rädda vårt klimat.

Två studenter på plats är Fanny Sannerud och Andreas Jonsson, som förutom att stödja Avaaz arbete även är engagerade i den globala kampanjen Fossil Free.

På vilket sätt tror ni att den här klimatmarschen gör skillnad?
– Det är viktigt att visa att klimatfrågan inte bara är samlad på en plats, utan är decentraliserad till olika delar av världen. Det här visar att alla har en chans att uttrycka sina åsikter, säger Fanny Sannerud.

I gräset ligger en stor duk som de tillsammans med andra medlemmar av Fossil Free målat texten ”dags att divestera” på. Divestera handlar om att sälja av allt finansiellt innehav i olje-, kol- och gasbolag och texten är en uppmaning till Uppsala universitet att sluta investera i fossila bränslebolag.
– Vi är en grupp studenter som driver den här frågan mot Uppsala universitet, men det finns även andra kampanjer inom Fossil Free som jobbar mot städer eller andra ställningstagande myndigheter, förklarar Andreas Jonsson. nbsp;

Sedan är det dags att börja marschera genom staden. Många av deltagarna har målat gröna hjärtan på kinderna och tåget möts av genuint nyfikna blickar från förbipasserande. Väl framme vid Stadshuset lämnas namninsamlingen över under applåder och jubelrop. Slaget för dagen verkar vunnet, men nu är det upp till politikerna att ta ställning i den långsiktiga kampen.


Annons

Annons

nbsp;

AVAAZ

Är ett globalt kampanjorgan som använder sig av protestlistor som skrivs på online via mejl eller sociala medier. Avaaz mål är att främja inflytelsen av alla människors åsikter i världsomspännande frågor, men har ingen ideologi. Totalt har cirka 32 miljoner människor någon gång skrivit under någon av Avaaz petitioner mot missförhållanden.

< --EndFragment-->

nbsp;

nbsp;

FOSSIL FREE

Är en kampanj som uppmanar alla samhällsinstitutioner att sluta investera i företag som utnyttjar fossila bränslen. Kampanjer finns i olika länder i Nordamerika, Europa och Oceanien. nbsp;Vem som helst kan starta en kampanj i sin stad och söka namnunderskrifter via gofossilfree.org. nbsp;

nbsp;

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…