Annons
Annons
Erik Sandqvist, Emelie Wahlmark och Anna Hessel från Genusföreningen vid Uppsala universitet, som ordnar sin första feministiska festival på Grand imorgon, lördag.
Foto: Jenny Lagensjö

Studenter ordnar feministisk festival


Genusföreningen vid Uppsala universitet ordnar sin första feministiska festival imorgon, lördag. Stora namn inom feministsverige kommer att delta under temat Feminismens framtid .

Det blir en heldag på kulturhuset Grand där festivalen ska hållas under morgondagen. När Ergo kommer förbi är några från Genusföreningens styrelse på plats i huset för att planera var de olika aktiviteterna ska finnas i lokalerna. Bland annat ett pysselbord behövs och någonstans ska serietecknaren Bim Eriksson kunna hålla en serietecknarworkshop, som en av flera av festivalens workshops.
– Man kan komma hit och lära sig något nytt eller komma hit för att bli peppad på att göra något konkret med sina tankar. Vi har till exempel ett panelsamtal om feministisk aktivism, säger Erik Sandqvist.

Genusföreningen har funnits i tre år men det är första gången som man håller i ett sådant här arrangemang. Festivalen är öppen för alla som är intresserade, student som icke-student. Med festivalen hoppas man kunna nå fler än de som annars brukar gästa föreningens aktiviteter och inspirera andra att lära sig om feminism.
– Vi är ju en studentförening, och det mesta som vi arbetar med hamnar kring campus Engelska parken och är studentevent runt olika institutioner. Så då känns det fett med det här, som kanske öppnar upp lite, säger Erik Sandqvist.

Hur upplever ni Uppsala som feministstad?
– I de kretsar som vi umgås så finns det inte speciellt mycket motstånd och är inte så svårjobbat. Men till exempel så kommer RFSU hit och pratar om abortmotstånd som tydligen är stort i Uppsala, så det finns ju åsikter åt båda hållen, säger Anna Hessel.

– Det brukar komma mycket folk på våra evenemang, och det är väldigt uppskattat, men det kanske inte alltid finns så många konkreta aktiviteter. Och det skrev vi också om den här festivalen, att vi ska fylla feministiska tomrum, säger Emelie Wahlmark.

Föreläsarna är flera, med teman som kolonialism, transfeminism, aborträtt, asylpolitik och kulturdebatt. Bland annat Afrosvenskarnas riksförbunds ordförande Zakarias Zouhir och transfeministen Johanna Marseille kommer delta i olika programpunkter. För arrangörerna är det viktigt att festivalen blir inkluderande och greppar tag i olika typer av förtryck.
– nbsp;Temat är Feminismens framtid och då har vi tänkt att det handlar om maktanalys och att belysa maktstrukturer och att de olika strukturerna går in i feminismen. Det går inte bara att rikta in sig på könsmaktsordningen, utan man måste också titta på rasmaktsordningen till exempel, och då blir det naturligt med en föreläsning om kolonialism och rasism, säger Emelie Wahlmark. nbsp;


Annons

Annons

Feministfestivalen

Hålls på kulturhuset Grand i Uppsala, lördagen den 17 januari klockan 11.00- 17.45. Mer information om eventet på Facebook nbsp;HÄR.

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…