Lisa Grahn och Anna Tilly är två av de sångare från Västgöta nations damkör som tog hem vandringspriset Guldgaffeln vid förra årets nationskörsfestival.
Foto: Malin Eickhoff

Kampen om gaffeln


I helgen är det dags för årets nationskörsfestival med stor konsert i universitetsaulan. Det många inte vet är att det också anordnas en middag på kvällen, där körerna håller en inofficiell spextävling. Ergo har träffat förra årets vinnare i denna fartfyllda tävling.

Nationskörsfestivalen (NKF) är ett uppskattat evenemang där Uppsalas studentkörer går samman för en stor konsert i universitetshuset. På kvällen fortsätter sångarna firandet med en gask. Då uppträder körerna igen, denna gång med en blandning av mycket humor och ett uns blodigt allvar. Det framförs spex, vars huvudsakliga syfte förstås är att underhålla, men det roligaste bidraget kammar dessutom hem vandringspriset Guldgaffeln.

Förra året vanns nbsp; lt;big gt;Guldgaffeln av lt;/big gt; den relativt nystartade damkören från Västgöta nation. För körmedlemmen Anna Tilly var det första gången hon var med på NKF. Hon berättar att hon inte riktigt hade förstått i förväg vad det handlade om, men tyckte att det var väldigt roligt att vara där. Hennes körkollega Lisa Grahn däremot hade varit med förut, men konstaterar att det var första gången som Västgöta nations damkör (VGDK) satsade ordentligt på spexet till NKF-gasken.
– Vi är inte så vana att göra spex. Detta var första gången vi hade en koreografi, säger Lisa Grahn, och fortsätter: Vi repade mycket på numret innan.
– Ja, vi hade extrarep för det, fyller Anna Tilly i.

Låten de framförde var ett arrangemang av Backstreet Boys gamla hit Backstreet’s Back, men med en egenskriven text. ”Vi är snyggare i frack”, löd refrängen, och tjejerna uppträdde klädda just i frack och studentmössa.
– Det äldre traditionella manliga studentidealet lever kvar ganska starkt i Uppsala. Det där med frack och slutna sällskap, säger Lisa Grahn.

Anna Tilly håller med:
– Man måste kunna driva med det. Vi är på ett universitet där man tänker framåt, säger hon.

Anna Tilly och Lisa Grahn berättar att låten var en parodi på manskörer och då särskilt deras vänner i Västgöta nations manskör (VGMK). Att manskören tidigare vunnit Guldgaffeln med just en Backstreet Boys-låt spelade såklart in i valet av melodi.
– Tanken var att koreografin skulle vara pojkbandsinspirerad också. VGMK är ju lite köruppsalas pojkband, säger Lisa Grahn.

De båda tycker det var väldigt roligt att deras bidrag på förra årets NKF-gask blev så uppskattat. Inför årets nationskörsfestival lovar de att vara laddade. Deras mål är att kören ska ha roligt och att sittningsgästerna ska gilla deras spex. Men de tror inte att de kommer vinna Guldgaffeln två år i rad.
– Det är ju roligare om det är olika körer som får vinna, säger Anna Tilly.

Huvuddelen av nationskörsfestivalen utspelar sig ändå under konserten i aulan, där det i år medverkar 16 studentkörer från nationerna och Ultuna. Förutom att varje kör får framföra sitt eget bidrag, samlas också sångare från alla körerna till en gemensam festivalkör. Uppsala är en körtät stad och många av dessa är just studentkörer. Lisa Grahn och Anna Tilly tycker det är roligt att det finns olika typer av körer att välja mellan.
– Det är kul att man kan välja om man vill sjunga i en damkör, manskör eller blandad kör, för det är ju musikaliskt olika, säger Anna Tilly.

Själv har hon mest sjungit i damkörer, och trivs bra med det. Hon säger att det viktigast inte är vilken typ av kör man sjunger i utan att det finns en bra gemenskap och att man har möjlighet att utvecklas.

Vad ska man göra om man skulle vilja börja sjunga i kör?
– Gör det säger Lisa Grahn. Det är en bra idé att gå på NKF-konserten i aulan för där kan man höra de olika körernas inriktning och hur de låter.


Annons

Annons

NKF

Nationskörsfestivalen hålls varje år sedan 1978.

Årets nationskörsfestival är 28:e mars. Festivalkören leds av Sigrid Damsager, under temat världsmusik.

Konserten hålls i universitetsaulan kl 13.00. Biljetter kan köpas på plats eller i Studentbokhandeln.

Gasksläppet är på V-Dala kl 23. Där kommer Attraktionsorkestern att spela. nbsp;

Läs mer

2023-12-08 11:23
Uppsala universitet rankas på elfte plats bland knappt 1400 universitet i den globala rankingen av QS World University…
2023-12-06 14:10
Nobelveckan är i full gång och på söndag den 10:e december är det dags för årets Nobelpristagare att ta emot sina…
2023-12-04 13:32
Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) skriver i ett inspel till den kommande forskningspolitiska…