Annons
Annons
På V-Dala nation mötte valobservatörer och kårpolitiker upp valutskottet för att ta del av resultatet.
Foto: Sara Borsiin

Kårvalsresultatet 2015 klart


Fi-studenter backade med tre mandat och och Allians för kåren växte med två. I övrigt kommer Uppsala studentkårs fullmäktige att vara sig ganska likt det kommande verksamhetsåret. Det stod klart efter att kårvalsresultatet presenterats på tisdagskvällen.

Det var många fokuserade mobilkameror och kårpolitiker vända mot den vägg där resultatet projicerades under tisdagskvällens valvaka. Antal mandat, personröster och valdeltagandet lästes upp av valutskottets representanter, efter att dessa gått igenom siffrorna tillsammans med valobservatörerna i avskildhet.

Valdeltagandet hade ökat från förra årets 7,8 till 10,4 procent. Det är ingen rekordnivå i övrigt nbsp; – 2013 var siffran till exempel 11,3.

Om de rödgröna och Fi-studenter kommer överens innebär resultatet att de har majoritet i fullmäktige: de rödgrönrosa fullmäktigemandaten blir sammanlagt 24 av 41 – vilket gör att man nu till exempel har utrymme att gemensamt bestämma vem som ska sitta på ordförande- och styrelseposter.

Sittande ordförande Caisa Lycken (GS) som meddelat att hon vill sitta kvar på posten tycker möjligheterna att göra just det ser bra ut, säger hon till Ergo frågar strax efter att resultatet annonserats.
– Vi är öppna för diskussioner. Vi vill såklart ha en så bra styrelse med så bra sammansättning som möjligt.
Så vad händer nu?
– Vi har pratat med Fi, S-studenter och VSF men inte inlett några direkta förhandlingar ännu, säger Caisa Lycken.

Feministiskt studentinitiativ, som i förra års kårval dubblade sina fullmäktigemandat, backade i år från 12 till 9. De är fortfarande störst sett till antalet röster, men hamnar på lika många mandat som Uppsala universitets studenter (UUS), som behåller sina 9. Vänsterns studentförbund och S-studenter ligger kvar på samma 6 respektive 4 mandat och Gröna studenter kammar hem ett nytt inför nästa år.

Allians för kåren, som växte med flest mandat, närvarade med många personer på valvakan. Fredrik Hultman, överst på partiets lista, var en av dem.
– Detta visar att det finns ett genuint intresse för en kår som inte är partipolitisk, säger han till Ergo.
Ni verkar ha mobiliserat era väljare bättre i år?
– Ja. Vi var nybildade förra året och nu har vi byggt upp organisationen mer. Vi har kunnat nå ut och synas ute på campus. Detta visar att många, när de väl får reda på att det är kårval, stödjer oss.

nbsp;

Ergo följer upp – i papperstidningen och på webben – med fler kommentarer, information om personkryssade ledamöter med mera.


Annons

Annons

Mandatfördelningen

(Partierna i storleksordning efter antal röster och nuvarande fördelning, från 2014 års val, inom parentes)

Feministiskt studentinitiativ 9 (12)

Uppsala universitets studenter 9 (9)

Allians för Kåren 8 (6)

Vänsterns studentförbund 6 (6)

Gröna studenter 5 (4)

S-studenter 4 (4)


Vilka är detta? – Läs de intervjuer Ergo gjorde med kårpartierna inför valet här.

nbsp;

Kårvalet 2015 i siffror

1 785 av 17 125 röstberättigade röstade, vilket innebär ett valdeltagande på 10,4 procent. 30 röstade blankt, och 1 077 valde att personkryssa någon.

De fem senare årens valdeltagande i procent av de röstberättigade:
2014: 7,8 procent
2013: 11,2 procent
2012: 9,9 procent
2011: 6,9 procent
2010: 6,1 procent (rekordlågt)

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…