Annons
Annons
Årets Uppsalastudent Erik Englund läser en magister i entreprenörskap. – För att lyckas som entreprenör krävs att man tror på sig själv och älskar det man gör, säger Erik Englund.
Foto: Malin Cropper

”Man måste göra det man älskar”


Uppsalastudenten Erik Englund drivs av att utveckla produkter och tjänster som kan underlätta i människors vardag och arbetsliv. På onsdag tilldelas han utmärkelsen ”Årets Uppsalastudent” och ett stipendium på 100 000 kronor.

Varje år delar Anders Walls stiftelse ut utmärkelsen Årets Uppsalastudent. I år blir det studenten Erik Englund som kommer att få ta emot priset i samband med Anders Wallföreläsningen på onsdag.

– Det känns jättekul Jag blev extremt överraskad. Jag satt och åt lunch när det ringde. Det var ett 08-nummer så jag trodde det var en telefonförsäljare, och så var det Anders Wall som ringde och berättade att de hade utsett mig, säger Erik Englund.

I motiveringen beskrivs han bland annat som en ambitiös och kvalitetsmedveten student som lyckats involvera andra studenter i sina projekt. Erik Englund som är 32 år gammal har också hunnit med tre olika universitetsutbildningar. Först läste han till ingenjör med inriktning arkitektur. Efter att ha jobbat på ett arkitektkontor i sex år bestämde han sig för att börja plugga igen.

– Jag insåg att jag inte ville hålla på med arkitektur resten av livet. Jag ville bli produktutvecklare och designa mer än bara möbler och byggnader, säger Erik Englund.

Han började läsa masterprogrammet i industriell ledning och innovation och valde under sitt andra år inrikta sig på entreprenörskap genom Uppsala universitets entreprenörsskola. Nu läser han magisterprogrammet i entreprenörsskap vid företagsekonomiska institutionen.

– Nu har jag nog läst allt som har med entreprenörskap att göra här i Uppsala, säger han.

Under studietiden har han startat upp flera olika projekt och företag. Han har designat en möbel för öppna kontorslandskap och tagit fram en produkt som ska göra det mera bekvämt att åka ankarlift i skidbacken. Erik Englunds senaste projekt som han driver tillsammans med en kollega, är en app som ska främja företagande och entreprenörskap bland studenter.

– Många studenter är intresserade av entreprenörskap. Men alla kanske inte har det nätverk som krävs. Tanken med appen är att digitalisera folks nätverk, göra det enklare för studenter att komma i kontakt med de personer som krävs för att få projektet att flyga.

Hur har du hunnit med att starta alla företag på sidan av studierna?

– På Uppsala universitet har jag kunnat kombinera studier med företagande. De flesta projekt har varit involverade i studierna genom projektarbeten. Jag är väldigt tacksam för att jag har kunnat använda det jag lärt mig direkt, i stället för att vänta tills efter examen.

Hur blir man en bra entreprenör?

– Man tror på sig själv och gör det man älskar. Det måste finnas ett intresse för det du gör.

Vad är din drivkraft?

– Att skapa produkter och tjänster som folk uppskattar – som kan spara tid för folk, eller göra det mera bekvämt. Det behöver inte vara stora grejer, utan små myrsteg räknas.

Vad ska du göra med pengarna?

– De ska jag investera i mina företag. 100 000 kronor är ganska mycket pengar i startup-skedet. Då kan man ta fram en prototyp och visa upp att ens produkt håller.


Annons

Annons

Årets Uppsalastudent

Sedan år 2000 har Anders Walls stipendium Årets Uppsalastudent delats ut till studenter vid Uppsala universitet eller SLU. nbsp;Utmärkelsen ges till en student vid Uppsala universitet som har:
• utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid Uppsala universitet,
• deltagit i kår och/eller nationsliv,
• eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter,
• alternativt utvecklat entreprenörskap med anknytning till universitetets utbildnings- eller övriga verksamhet.

 

Erik Englund kommer att få ta emot utmärkelsen under Anders Wallföreläsningarna på onsdag 18 november.

Motiveringen lyder:

”Erik Englund, 32 år, har gått masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid institutionen för teknikvetenskap och läser nu magisterprogrammet i entreprenörskap vid företagsekonomiska institutionen.

Erik Englund är en ambitiös och kvalitetsmedveten student som vid sidan av framgångsrika studier startat och drivit ett antal företag och projekt inom arkitektur, design av kontorsmöbler och utveckling av mobilapplikationer. Under sina studier har Erik haft en kontorsplats på Drivhuset, där han utvecklat en produkt för att göra liftfärden i ankarliftar bekvämare för alla skid- och snowboardåkare inom företaget Boardie, som nyligen fått in sitt första riskkapital för att ta sin komforthöjande liftprodukt till marknaden. Erik beskrivs som en person med många kreativa idéer. Han involverar gärna andra studenter i sina projekt och utvecklar för närvarande en applikation som skall göra det lättare för studenter att starta eget företag under- och efter studierna.”

 

Läs mer

2020-09-17 13:54
Skulle du fortsätta plugga om du blev ekonomiskt oberoende? Svaret tycks vara ganska självklart om man får tro de…
2020-09-15 13:48
Två smittkluster på läkarprogrammet och enskilda covidfall på andra kurser. Nu tre veckor in på terminen konstateras att…
2020-09-14 11:26
En verklig berättelse som också kan läsas som en spännande kriminalhistoria. Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström…