Annons
Annons
– Det är viktigt att gräsrötterna pushar på och visar politikerna att vi vill ha en förändring, säger Amanda Norrlander som är med och arrangerar klimatmanifestationen i Uppsala.
Foto: Privat

Saknas känsla av urgency


Många är medvetna om miljöproblemen, men få verkar förstå att det är bråttom att agera. Det menar Amanda Norrlander som är mitt uppe i förberedelserna av manifestationen ”tillsammans för klimatet” i Uppsala.

Dagen innan klimatförhandlingarna startar i Paris kommer demonstrationen Global Climate March hållas på flera platser runt om i världen – så även i Uppsala.

– Vi vill visa att folk bryr sig på olika håll i landet – inte bara i de större städerna. Det är viktigt att gräsrötterna pushar på och visar politikerna att vi vill ha en förändring, säger Amanda Norrlander, Uppsalastudent och talesperson för klimatmanifestationen i Uppsala.

Eftersom demonstrationerna i Paris nu inte ges tillstånd på grund av terrorattacken, menar hon att det är viktigt att andra länder och städer kan visa sitt engagemang i Parisbornas ställe.

Inför klimattoppmötet har flera organisationer i Uppsala gått samman för att anordna manifestationen. Med demonstrationståg, tal och sång kommer de att framföra sina krav, som bland annat handlar om att Sverige ska gå före i klimatomställningen, att det ska skapas fler gröna jobb och att samhället ska bli helt fossilfritt år 2030.

– Vi uppmanar alla att ta med sig sina egna banderoller och plakat inom ramen för vad klimatmanifestationen står för. Man får också gärna klä sig i grönt eller lila för att på ett enhetligt sätt visa politikerna att man bryr sig om klimatfrågan, säger Amanda Norrlander.

Hon hoppas på en stor uppslutning – 1 000 personer är ett önsketal. Kanske inte helt omöjligt med tanke på att redan 400 personer skrivit i facebookevenemanget att de ska delta. För att visa att demonstrationen är en del av en världsomspännande aktion kommer de också att spela in en film under dagen. Materialet kommer sedan att klippas ihop med inslag från andra städer och visas online.

Amanda Norrlander som läser en master i hållbar utveckling och är engagerad i Greenpeace lokalgrupp i Uppsala menar att en viktig strategi i kampen mot klimatförändringarna är att övertyga folk och politiker om att det är bråttom att agera. nbsp; nbsp; nbsp;

– Jag hörde klimatforskaren nbsp;Doreen Stabinsky nbsp;prata på Run for your life förra helgen. Hon sa det så bra: ”Många är medvetna om klimatproblemen, men vad som saknas är en känsla av ’urgency’. Det är det som är så skrämmande. nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

Fakta

Tillsammans för klimatet i Uppsala

29 november klockan 12

Demonstrationståget utgår från Universitetshuset Biskopsgatan 3, och avslutas vid Centralstationen med tal och underhållning av bland andra:
Staffan Lindberg – Koldioxidbantaren
Kajsa Kramming – Föräldravrålet
Maria Gardfjell (Mp) nbsp;– Uppsala kommun

Manifestationen arrangeras av Fossil Free Uppsala, Klimataktion, Naturskyddsföreningen Uppsala, CEMUS Roots, Jordens Vänner, Uppsala Cykelförening, Greenpeace Uppsala lokalgrupp, Djurens Rätt Uppsala Lokalgrupp, Latinamerikagrupperna mfl. under namnet Uppsala klimat 2015. nbsp;

nbsp;

Läs mer

2021-10-14 12:33
Den stora ökningen av antalet fall i disciplinnämnden har fått UU att prova nya metoder. Nu har man tagit fram en fusk-…
2021-10-12 15:33
Den äldre juriststudent som bott på Rackarberget sedan 2012, men inte kunnat uppvisa några studieresultat sedan 2013…
2021-10-11 15:35
Ska man dömas för fusk även om man inte känner till vad det får konsekvenser? Ja, det menar både Uppsala universitets…