Annons

Turné med fokus på boende


Vart vänder jag mig om det är för kallt i mitt studentrum eller om jag tvingas betala för min korridorsgrannes festande? Under tisdagen startade HUS och Studentboets campusturné som syftar till att hjälpa studenterna att reda ut frågor kring deras boendesituation.

Klockan är strax efter 11 och många studenter har samlats framför kaffebordet i Blåsenhus. Studentboet och Hyresgästföreningens Uppsala Studenbostäder, HUS har gått samman för att träffa studenter och svara på frågor kring boende. Utbytesstudenten Alexander Williams som anlände till Uppsala för en vecka sedan passar på att ta en kaffe innan föreläsningen börjar. Han bor på Klostergatan och är ganska nöjd med sitt boende.

– Det är bra, men jag skulle egentligen ha velat dela lägenhet med svenskar. Nu träffar jag bara internationella studenter, och det är lite tråkigt, säger Alexander Williams som läser humanitarian action.

Hans klasskompis som bor på samma adress är mindre nöjd. Hon vill inte ställa upp med namn, men berättar att hon haft flera problem sedan hon flyttade in.

– Jag har ringt tre gånger, men de svarar inte ens. Jag har också en vän som har det väldigt kallt, säger hon.

Att det kan vara kallt i studentrum är något som Ergo har skrivit om tidigare. Och det var också en fråga som kom upp. nbsp;

– Ja, någon hade en fråga om temperaturen. Den upplevde att det hade varit för kallt både då det var kallt ute, och nu när det blivit mildare. Så vi informerade bland annat om hur de skulle mäta och gå till väga, säger Helena Nordlund, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Trots att både UNT och Ergo rapporterat om att studenterna har det kallt, är det dock få av dem som hört av sig till HUS. Detta menar de understryker vikten av att synas på campus. Många studenter vet ofta inte om vart de ska vända sig om de har problem med sin boendesituation.

– Vi ser gärna att man anmäler till oss, annars kan vi ju inte driva frågorna, säger Helena Nordlund. nbsp;

En annan fråga som kom upp var den om kollektiv bestraffning som praktiserats i Flogsta höghus. När störningsjouren kallats in vid en fest, har det hänt att alla boende i korridoren aviserats en avgift. Troligtvis för att få den som är skyldig till störningen utpekad av sina grannar i korridoren. om de inte pekar ut den som är ansvarig för festen.

– Om du inte är ansvarig för festen behöver du inte betala, det är bara att låta bli. Men kommer det fram att du är ansvarig för ett sällskap som stört och förstört någonting kan du få betala, och då gäller det inte bara det som förstörts i lägenheten utan i hela området, säger Helena Nordlund.

Fastighetsägaren kan dock inte lägga över kostnader på dig som hyresgäst för störningsjour om det inte framgår i ditt hyresavtal.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Fakta

Missade du första tillfället?

Campusturnén kommer att besöka flera olika campus mellan kl. 11.00 och kl. 13.00 under kommande datum:
• 11 februari – Ekonomikum (Lokstallarna (utanför hörsalarna))
• 16 februari – SLU (i anslutning till biblioteket)
• 18 februari – Ångström (utanför Siegbahn-salen)

Läs mer

2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…
2024-03-15 18:48
Under fredagen bjöds det in till dansträning på Campus 1477, ett ypperligt tillfälle att öva stegen inför lördagens bal…
2024-03-08 09:09
Den 16 mars högtidlighålls Uppsala studentkårs 175-årsjubileum med en bal på slottet. Ergo har pratat med en av…