Annons
Annons
Gröna studenters annons i Ergo 1995. Caisa Lycken, Gröna studenters förstenamn och ordförande i Uppsala studentkår tycker att det är tråkigt att partiet inte kommer ställa upp i årets kårval.
Foto: Sandra Gunnarsson och Uppsala studentkår

Inga gröna eller rosa i nästa kårval


Två av partierna från den styrande rödgrönrosa koalitionen saknas bland partilistorna till Uppsala studentkårs nästa val. Gröna studenter har inte lyckats locka tillräckligt många aktiva – och Fi-studenter har inte skickat in partiansökan i tid.

Den 1 februari var sista datum att registrera kårparti inför kommande mandatperiod. När valutskottet fått in alla ansökningar stod det klart att endast fyra partier valt att registrerat sig: Allians för kåren (AFK), Uppsala universitetsstudenter (UUS), S-studenter och Vänsterns studentförbund (VSF). Däremot finns varken Gröna Studenter (GS) eller Fi-studenter med bland de registrerade partierna.

Gröna Studenter, som blev invalda i kårfullmäktige första gången 1995, har beslutat att inte ställa upp i årets kårval.

– Gröna studenter har haft svårt att bli fulltaliga. Engagemanget inom partiet finns inte eftersom våra studenter till stor del pluggar på SLU eller Teknat-fakulteten. Vi har inte lyckats locka den typen av medlemmar som vill vara aktiva inom kåren, säger Caisa Lycken, kårordförande och förstenamn på Gröna studenters lista under förra kårvalet.

Hon berättar att man ringde upp alla medlemmar i partiet innan beslutet för att fråga hur många som var intresserade av att ställa upp. Tyvärr lyckades man inte rekrytera tillräckligt många för att få ihop en lista. nbsp;

– Det är klart det är tråkigt. Vi gick ju framåt förra året och fick ett nytt mandat. Det var roligt att väljarna gav oss sitt stöd och att vi fick sitta i majoritet. Men tyvärr kan vi inte leva upp till det i år, säger Caisa nbsp;Lycken.

Nu tycks det som att varken Fi eller GS kommer att finnas med. Vad tror du att detta kan få för effekter på den politiska majoriteten? nbsp;

– Det är ju två partier som stått mer till vänster som inte kommer att ställa upp. Kanske tillfaller de rösterna de andra partierna som är lite mer till vänster. Men det vet man ju aldrig.

Feministiskt studentinitiativ, Fi-studenter, är just nu fullmäktiges största parti, men har inte inkommit med någon ansökan att ställa upp igen. I deras fall verkar det däremot handla om att de missat sista lämningsdatum för listan. nbsp;Den Fi-representant som Ergo varit i kontakt med, bekräftar att man missat datumet och skriver i sms att man hoppas kunna åtgärda misstaget. nbsp;

Men det ser ut att bli svårt. Enligt Uppsala studentkårs stadga ska valutskottet avslå en ansökan om den kommer in för sent. nbsp;Jonas Lårdh, som är ordförande i valutskottet, bekräftar att man kommer att hålla sig till stadgarna.

– Jag har pratat med några FUM-ledamöter och kårrevisorerna och de sa att det innebär att Fi inte har någon möjlighet att ställa upp, skriver Jonas Lårdh i ett mail till Ergo. nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…