Annons
Allt fler kvinnliga studenter läser naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Men motsvarande utveckling har inte skett bland män.
Foto: Sara Borsiin

Män väljer bort kvinnodominerade utbildningar


Kvinnliga studenter dominerar på högskolorna och allt fler kvinnor väljer mansdominerade utbildningar. Men den könssegregerade arbetsmarknaden består.

< --[if gte mso 9]>< [endif]-->

< --[if gte mso 9]>Normal021falsefalsefalseSVX-NONEX-NONE< [endif]-->< --[if gte mso 9]>< [endif]-->< --[if gte mso 10]>

< --[if gte mso 9]>< [endif]-->

Hela 61 procent av alla som påbörjade högre studier på grundnivå läsåret 2014/15 var kvinnor. Det visar en rapport från Universitetskanslerämbetet (UKÄ), med fokus på jämställdhet inom högskola och arbetsliv. Dessutom läser allt fler kvinnor ämnen som traditionellt är mansdominerade. Andelen kvinnliga civilingenjörsstuderande har ökat med 8 procentenheter sedan 2006. Ändå är arbetsmarknaden fortsatt könssegregerad. Män väljer fortfarande bort kvinnodominerade utbildningar.

– På de stora kvinnodominerade utbildningarna till sjuksköterska, specialistsjuksköterska och förskollärare har inte någon motsvarande förändring skett, säger Helen Dryler, utredare på UKÄ och rapportens redaktör.

På förskollärarprogrammet var andelen män 8 procent 2014/15. De enda områden där män fortfarande är i majoritet är teknik och naturvetenskap. Men trots att kvinnor dominerar i akademin i stort är det vanligare att män blir professorer.

Bara på konstnärliga utbildningar är könsfördelningen jämn.

nbsp;

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…