Annons
Elisabet Edin jobbar som bibliotekarie i Melbourne. Hon vinner DIK: s stipendium för Årets kulturuppsats.
Foto: DIK

”Trist om uppsatsen hamnar i byrålådan”


Varje år delar fackförbundet DIK ut ett stipendium för Årets kulturuppsats. Vinnaren 2016 heter Elisabet Edin och har skrivit om kreativa rum på bibliotek. Nu bor och jobbar hon i Melbourne.

Grattis till stipendiet Hur känns det att ha vunnit?

– Det känns jättekul Att lägga sex månader på att skriva en uppsats som bara läses av opponenten och examinatorn och därefter hamnar i en byrålåda är trist. Förhoppningsvis innebär vinsten att fler kan ta del av uppsatsen.

nbsp;

Vad handlar din uppsats om?

– Kreativa rum, så kallade ”makerspaces”, är fenomen som under de senaste fem åren blivit allt vanligare på bibliotek, både i Sverige och övriga världen. De kan erbjuda nya vägar för bibliotek att nå ut till allmänheten. I uppsatsen undersöker jag hur australiska bibliotek arbetar med kreativa rum. Frågeställningarna rör hur bibliotekspersonal ser på de kreativa rummens mål och funktioner – vad de tillför biblioteket och varför de finns. En slutsats jag drar är att fokus ofta ligger på lärande, och då främst inom naturvetenskap, snarare än på skapande. Ett lyckat kreativt rum kännetecknas av att det skapats utifrån de behov som finns i lokalsamhället. Det betyder att skillnaderna mellan olika biblioteks ”makerspaces” är stora.

nbsp;

Varför valde du att skriva om just detta?

– Jag ville skriva om något som undersökte en australisk bibliotekskontext, men som kunde generera kunskap som skulle kunna användas i Sverige. Jag visste att många australiska bibliotek kommit ganska långt i arbetet med sina kreativa rum och var nyfiken på hur de fungerade, hur bibliotekspersonal resonerade kring dem och vilket mervärde de tillförde biblioteksverksamheterna. Makerspaces och bibliotek bygger båda på idéer om delande av kunskap och resurser. För mig var det en intressant ingång och något jag ville lära mig mer om.


Vad ska du göra med de 5000 kronorna?

– En resa av något slag blir det nog. Kanske till Nya Zealand.


Hur hamnade du på andra sidan jorden?

– Jag och min partner flyttade till Melbourne för två år sedan för att det är världens bästa stad. Jag pluggade masterprogrammet i biblioteks- och informationsvetenskap på distans och nu när jag tagit examen arbetar jag på ett folkbibliotek och på ett universitetsbibliotek.


Saknar du Sverige?

– Inte direkt. Familj och vänner saknar jag ju såklart väldigt mycket, men i övrigt så känner jag mig nöjd här.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…