Annons
Personerna bakom Segerstedthuset har inte kommenterat att deras skapelse har vunnit Kasper Kalkon-priset.
Foto: Kollage: Sandra Gunnarsson

Kalkonpris till Segerstedthuset


Omröstningen om ”Årets arkitektoniskt fulaste nyproduktion” är avslutad och Segerstedthuset står som klar vinnare. Instiftarna av Kasper Kalkon-priset gläds åt Uppsalabornas engagemang.

Uppsala universitets nya administrationsbyggnad, Segerstedthuset vid Botaniska trädgården, har fått utstå skarp kritik för sitt utseende. Finlandsfärja och tjock-tv är några av epiteten som har tillskrivits den danska arkitektbyrån 3XN: s skapelse. När resultatet av föreningen Arkitekturupprorets nätomröstning avslutades i kväll stod det klart att Segerstedthuset blir ”Årets arkitektoniskt fulaste nyproduktion” och mottagare av Kasper Kalkon-priset.

– Huset fick 494 av totalt 1627 röster. Vi ser det som en bekräftelse på Uppsalabornas engagemang i sin närbebyggelse. När de fick chansen att säga sitt tog det skruv utav bara helsike, säger Sigvald Freylander, sekreterare i Arkitekturuppropet.

På andra plats kom Hotell Kontinental i Stockholm och trea blev Svarta huset i Göteborg. Sigvald Freylander är glad över att det nyinstiftade priset fått stor uppmärksamhet i medier. Tidningen Arkitekten dök upp på prisutdelningen och visade genuint intresse.

– Det började som en kul hobbygrej, men vi har blivit en lobbyorganisation. Förhoppningen är att bli en viktig röst inom arkitekturen.

Personerna bakom Segerstedthuset blev inbjudna till prisutdelningen men har hittills inte gett ångon kommentar till vare sig nomineringen eller omröstningsresultatet. Om de kommer att motta utmärkelsen är oklart.

– Vi har en statyett som inte har torkat än. De kommer att få en faktura på 250 227 kronor, som bland annat täcker ersättning för förfulning. Fakturan ska betalas senast 21070401. Försenad eller utebliven betalning kan leda till oönskad publicitet. När de har betalat skickar vi bucklan. Eventuellt skickar vi en billig kopia i gips, betong eller plast innan dess, säger Sigvard Freylander.

Är du själv arkitekt?

– Vem som helst som vill får kalla sig arkitekt i Sverige. Du är också arkitekt.

nbsp;


Annons

Annons

Lobbar för klassisk byggtradition

Arkitekturupproret är en oberoende, ideell förening som uppger att de jobbar för att vacker klassisk byggtradition åter ska dominera i svenskt stadsbyggande och för att skydda de kvarvarande äldre bebyggelsemiljöer vi har i Sverige från modernismens fulhet. Man vill visa alternativ nbsp;till nbsp;fyrkantiga lådor eller ful modernism genom att nbsp;skapa debatt och förmedla kunskap om alternativen.

Som medlem i föreningen har du rösträtt till Arkitekturupprorets styrelse och hålls uppdaterad om verksamheten genom vårt kvartalsvisa nyhetsbrev. Du blir dessutom inbjuden till särskilda evenemang och mingel som anordnas nbsp;av föreningen. nbsp;

nbsp;

Läs också Filip Garpenbys krönika om Segerstedthuset:

Om arkitektjävlar och kommunistiska skyskrapor i Dubai

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…