Annons
Annons
Juriststudenterna Emma Moderato, Eira Arb Zackrisson och Julia Romeis tycker att deltagandet i Human Rights Clinic har varit en bra ingång till att arbeta för mänskliga rättigheter.
Foto: Sigrid Asker

En chans för framtidens humanjurister


Mänskliga rättigheter står i fokus för pilotprojektet Human Rights Clinic på Juridicum. Åtta studenter har valt att vid sidan av juristprogrammet prova den humanrättsliga banan.

Det är avslutning för projektet ”Human Rights Clinic”, som har genomförts i samarbete mellan juridiska fakulteten och organisationen Civil Rights Defenders. Deltagarna firar med tårta och stämningen är uppsluppen. Under terminen har de dock varit fokuserade på hårt arbete med komplicerade rättsliga fall.

– Uppgifterna har varit omfattande, vi har utformat remisser till verkliga fall. Just därför har det varit värdefullt, man får en helt annan verklighetsförankring när man jobbar praktiskt, säger Julia Romeis.

Hon är en av åtta juriststudenter som vid sidan av sitt program deltagit i Human Rights Clinic. Redan tidigare var hon inne på att arbeta med mänskliga rättigheter i framtiden, och nu har hon verkligen fått mersmak. Kompisen Emma Moderato tillägger att kunskaperna de fått är användbara även om man inte skulle vara jurist på just en människorättsorganisation.

– Det är bra att ha med det perspektivet oavsett var man jobbar.

En av höstens uppgifter för Human Rights Clinic var att göra en utredning kring registerfallet, där tio personer har stämt svenska staten för etnisk registrering av romer sedan det så kallade kringresanderegistret hos Skånepolisen blev känt. John Stauffer, chefsjurist och biträdande chef på Civil Rights Defenders Stockholm, är mycket tacksam över samarbetet med Uppsala universitet.

– Vi behöver hjälp med den typen av arbete eftersom vi är en liten organisation. För att kunna öka vår kapacitet är vi beroende av insatser utifrån. Samtidigt är det viktigt för oss att juriststudenter får mer kunskaper och intresse för den humanrättsliga banan.

Anna Jonsson Cornell, professor i komparativ konstitutionell rätt och projektledare för Human Rights Clinic, är väldigt nöjd med det genomförda pilotprojektet. Inför avslutningen gjordes en utvärdering av studenterna med mycket goda resultat. Förhoppningen är nu att det i Sverige unika samarbetet mellan juristutbildning och ledande människorättsorganisationer ska integreras som kurs på juristutbildningen.

– I någon form kommer projektet att fortsätta. Vi är jättebra på att utbilda myndighetspersoner men behöver bli bättre på att utbilda humanjurister. Ett sådant här projekt kan ge en ny syn på juristens roll, säger Anna Jonsson Cornell.

Studenten Eira Arb Zackrisson berättar att hon valde juristprogrammet eftersom hon vill arbeta med mänskliga rättigheter. Hon hade gärna sett att man läste mer humanrätt på utbildningen, och därför kändes det naturligt att söka sig till Human Rights Clinic. Projektet har öppnat hennes ögon för vad man som jurist kan påverka.

– När man läser juridik är utgångspunkten ofta att lagarna är bra. Här får man insikt i att man faktiskt kan jobba aktivt för att förändra lagstiftning, säger Eira Arb Zackrisson.

Kliniskt arbete är ett vanligt inslag på juristutbildningar i USA. Inom ramen för ”legal clinics” får studenterna fördjupad träning i juridisk analys, juridiskt skrivande och att bedriva rättsutredningar.

nbsp;


Annons

Annons

Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders är en oberoende ideell expertorganisation. Organisationen bildades 1982 i Stockholm med syfte att försvara de mänskliga rättigheterna, och då i synnerhet de medborgerliga och politiska rättigheterna, och stärka utsatta människorättsförsvarare.

Källa: Civil Rights Defenders

Läs mer

2019-12-10 10:50
Studenter som tagit sig in på utbildningar genom fusk på högskoleprovet stängs av men deras studieresultat ska inte…
2019-12-06 14:39
Ergos läsare känner Kalle Landegren som mannen bakom de humoristiska serierutorna som skildrar olika aspekter av…
2019-12-05 13:50
Idag hålls en föreläsning på Göteborgs universitet av Richard Jomshof. 500 personer har skrivit på en namninsamling mot…